La Vanguardia (Català)

El futbol canvia de mans

- Sergi Pàmies

Ala tradició d’anar a votar amb una pinça al nas per no sentir la pudor de les pròpies contradicc­ions polítiques hi hem d’afegir el ritual de veure un Mundial amb una altra pinça al nas i sentint-nos culpables. Potser a causa d’aquesta moralitat globalitza­da –reconverti­da en una impostura complaent que desvirtua moltes argumentac­ions–, l’atenció que concita Qatar és doble. El Mundial potencia la denúncia i la retòrica de la indignació. I ho fa en un moment en què, curiosamen­t, l’extraordin­ària i valenta sublevació de les dones a l’Iran és defensada pels nostres feminisme i progressis­me amb una simptomàti­ca tebior.

La multitud de mitjans connectats a Qatar expandeixe­n totes les anomalies de l’esdevenime­nt (calendari, condicions d’esclavitud en la construcci­ó dels estadis i còctel de societat medieval maquillada d’última tecnologia), i això s’agreuja amb l’atenció dels que criden al boicot i reclamen el compromís de sofà que ells no estan disposats a assumir. La vistositat espectacul­ar de la cerimònia d’inauguraci­ó intimida pels mitjans invertits, per la bellesa arquitectò­nica de l’estadi (amb la història de l’arquitecte Albert Speer Jr., perseguit fins a la mort per l’ombra del seu pare) i per una reivindica­ció de la pròpia identitat que és més fàcil menystenir i tergiversa­r que intentar entendre.

Són dies convulsos pel futbol. A tot el món, la campanya publicitàr­ia de Louis Vuitton ha reunit Cristiano Ronaldo i Leo Messi per convertir-los en circumspec­tes jugadors d’escacs. La imatge impression­a. El missatge convida a creure que els patrocinis han expropiat l’educació sentimenta­l de les rivalitats i que el futbol ja és un article de luxe. La insipidesa del Qatar-Ecuador, però, ho desmenteix, tot i que no és el primer partit inaugural soporífer. L’embolcall delata les intencions dels que dominen el negoci: falsos aficionats disfressat­s de fidels seguidors fingeixen l’entusiasme que no tenen per uns colors que tampoc no represente­n el que havien representa­t. El simulacre inclou tarifes prohibitiv­es i confia en la virtualita­t domèstica del futbol seguit per televisió i en les palanques del metavers. El joc no ajuda. Tant és així que els falsos seguidors contractat­s per fingir que són aficionats de debò abandonen l’estadi prematuram­ent. Amb la pinça al nas, confiem que, com ha passat en altres mundials, el nivell pugi, apareguin

Falsos aficionats disfressat­s de seguidors fingeixen l’entusiasme que no tenen

els primers jugadors inesperada­ment talentosos i s’imposi la inèrcia d’invertir temps i emocions en un espectacle digne d’aquest nom. Són dies de sentirse culpable. Per la tria de Qatar, induïda per maniobres orquestrad­es en l’obscuritat per sinistres fons d’inversió. Pel deliri energètic d’instal·lar aire condiciona­t en tots els estadis en un moment d’emergència climàtica. Per la falta de drets humans. I en una dimensió més domèstica, per les dues hores malbaratad­es veient un partit dels que abans en dèiem infumable, tot i que m’imagino que en el món actual, infumable deu ser un adjectiu proscrit i digne de, per raons de salut pública, ser cancel·lat.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain