La Vanguardia (Català)

Un tèxtil de luxe

Texia, especialit­zada en la producció de teixits per a càterings i hotels de cinc estrelles, factura 20 milions i preveu adquisicio­ns

- Maite Gutiérrez

La companyia tèxtil Texia, amb seu i fàbrica a Monistrol de Montserrat, encara el seu 107è aniversari amb un nou pla de creixement i profession­alització. El conseller delegat, Marcos Guasch (tercera generació familiar), impulsa un procés de millora que inclou l’adquisició d’empreses relacionad­es “que aportin valor” i una reorganitz­ació dels òrgans de govern i estaments de la companyia per afermar l’expansió prevista. “Volem créixer i preparar la companyia perquè una quarta generació n’agafi les regnes, i il·lusionar amb projectes nous i amb perspectiv­a de futur”, comenta Guasch, propietari d’un 40% de Texia –el seu germà Alejandro Guasch n’és propietari d’un 40% més, i dues cosines es reparteixe­n el 20% restant–. Texia va ser fundada per l’àvia de Guasch, al Poblenou (Barcelonès); primer com a fabricant de sabates, i després com a empresa d’acabats tèxtils. Després de la gran deslocalit­zació industrial dels noranta, l’empresa es va transforma­r i va redirigir el negoci al disseny i la fabricació de peces tèxtils sense cosir, i van començar a crear tovallons, estovalles, draps i més productes per a hotels, aerolínies i empreses de càtering de luxe. “Els nostres clients pertanyen al segment del luxe, són hotels de cinc estrelles o la classe business de les companyies aèries”, comenta Guasch. Es tracta d’una veta de mercat resilient a les crisis, de manera que l’impacte de la pandèmia en el turisme ha estat més baix per a Texia. “Durant el confinamen­t també vam fabricar mascaretes”, recorda el conseller delegat.

La forta recuperaci­ó dels viatges aquest 2022, juntament amb el pla d’expansió que s’ha començat, ha permès que la companyia tanqui l’exercici amb vendes de 20 milions d’euros. Per al 2023 preveuen “superar amb escreix aquesta xifra”. Texia adquireix el teixit (cotó), però tot el procés, des de la investigac­ió, el disseny, la fabricació fins als acabats es fa a la fàbrica de Monistrol de Montserrat, on treballen 85 persones. Els perfils són molt diferents, per cobrir tot el procés de producció. Des d’enginyers a càrrec del departamen­t d’R+D fins a comercials I operaris de fàbrica. A més, tenen diferents patents per fer servir la tecnologia sense cosit i han guanyat una convocatòr­ia de fons Next Generation per desenvolup­ar l’estampat digital pigmentari i d’emulsions d’alta densitat. D’aquesta manera, explica Guasch, es pot estampar el teixit gastant menys aigua. També tenen una filial als Estats Units, on preveuen instal·lar noves màquines, en col·laboració amb Epson, per produir-hi els productes. Així, explica Guasch, estalvien diners –nolis, aranzels– i redueixen la petjada de carboni.

La companyia ha accedit als fons Next Generation per desenvolup­ar nova tecnologia

 ?? Miquel González / Shoo in ?? Marcos Guasch, conseller delegat de Texia, a la seu de Monistrol de Montserrat
Miquel González / Shoo in Marcos Guasch, conseller delegat de Texia, a la seu de Monistrol de Montserrat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain