La Vanguardia (Català)

Londres baixa a la terra

- Jordi Juan Director

Que ningú no es pensi que els britànics demanaran tornar a ingressar un altre cop a la Unió Europea. La victòria del Brexit va ser inapel·lable i les seves conseqüènc­ies també. El que ha canviat és que ara la sensació general a les illes és que la ruptura amb Europa no ha estat tan bon negoci com molts havien pensat. Les enquestes xifren en un 27% el nombre de britànics que creuen que sí, per un 63% que opinen que el Brexit ha estat un greu error.

Després de les controvert­ides etapes de David Cameron, Theresa May, Boris Johnson i Liz Truss, els conservado­rs britànics esperen que amb el nou primer ministre, Rishi Sunak, el país entri en una nova dinàmica més tranquil·la, però sobretot pràctica, per resoldre els greus problemes que va deixar el referèndum del Brexit. Especialme­nt la negociació amb Brussel·les, que continua estancada, sobre com quedarà el comerç amb Irlanda del Nord. En aquest sentit, aquest cap de setmana s’ha filtrat a la premsa anglesa el contingut d’un informe oficial que planteja que el Regne Unit pugui mantenir en el futur una relació comercial amb la UE com la que té Suïssa. Això permetrà eliminar les barreres al comerç i superar les traves que hi ha actualment a la frontera de les dues Irlandes. El problema és que aquest acord entre la UE i Suïssa fixa també la lliure circulació de persones, cosa que és inassumibl­e per Londres. La divulgació d’aquest informe va causar un profund malestar a les files conservado­res, que el van qualificar de “traïció”, però és evident que alguna cosa ha de fer l’economia britànica per recuperar terreny. Com explicàvem aquest diumenge passat al suplement Diners, el valor de les empreses que cotitzen a París ja és superior que el de Londres, per diverses raons, però el Brexit n’és la primera.

Sunak té a les seves mans la possibilit­at d’intentar aplicar sentit comú a la negociació amb la UE sense la supèrbia que havia caracterit­zat els seus antecessor­s. No es tracta de donar ultimàtums, ni d’exigir contrapart­ides a Europa, sinó de baixar a la terra i buscar solucions pràctiques que contribuei­xin a millorar l’economia britànica.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain