La Vanguardia (Català)

Màxima tensió als Balcans

Fracassa l’intent de desactivar l’última pugna identitàri­a entre Sèrbia i Kosovo

-

Les cares llargues amb què el president serbi, Aleksander Vucic, i el primer ministre de Kosovo, Albin Kurti, es van asseure ahir cara a cara a Brussel·les, sense una temptativa si més no de somriure a les càmeres, no auguraven res bo en les negociacio­ns d’emergència convocades per la Unió Europea per mirar d’apaivagar les tensions a la regió, enfrontada a la crisi de seguretat més greu des de la guerra d’independèn­cia.

Vuit hores després, els pronòstics ombrívols es van confirmar. “Després de moltes hores de discussion­s, les parts no han arribat a un acord”, va lamentar l’alt representa­nt per a Afers Exteriors i Política de Seguretat de la UE, Josep Borrell. El desenllaç decebedor podria conduir a un altre esclat de la violència a la regió, ara en màxima tensió per la crisi de les matrícules, l’última pugna identitàri­a entre els dos territoris.

La situació és “molt fràgil”, avisa la UE. Des de la passada mitjanit, la nova normativa que obliga a canviar per plaques kosovars les matrícules de més de 6.000 vehicles que en porten d’emeses per Sèrbia, no sempre abans del 1999, està oficialmen­t en vigor. En protesta per la decisió de Pristina, centenars de policies i representa­nts serbis en institucio­ns kosovars, en què van entrar com a part del diàleg de normalitza­ció emparat per la UE, van dimitir dels càrrecs fa dues setmanes, amb el suport de Belgrad, que en paga els salaris.

Davant aquesta “perillosa” situació de buit de poder, Brussel·les ha enviat reforços a la missió policial a Kosovo, però el seu mandat és molt limitat i adverteix que no pot suplir les funcions de les forces locals (només queden 50 policies albanokoso­vars a la zona). Teòricamen­t, des d’aquesta mitjanit els agents poden imposar multes de 150 euros als cotxes que no compleixin la llei, que ja havia d’entrar en vigor a l’abril. Borrell va reclamar “solemnemen­t” a les parts que, per evitar una escalada, facin per voluntat pròpia el que han estat capaces de pactar a dues. A Kosovo, que suspengui “immediatam­ent” l’aplicació de la nova llei sobre matrícules, i a Sèrbia, que deixi d’expedir plaques amb noms de ciutats situades a Kosovo, sobretot les que porten les sigles KM, per Kosovska Mitrovica, la regió poblada per la minoria sèrbia. “Vam estar a punt d’arribar a l’acord de mínims”, afirmen fonts de la negociació. El representa­nt de Belgrad estava disposat a acceptar aquest extrem. El de Pristina semblava que també, però a última hora es va fer enrere i va exigir que l’acord marqués com a termini el març per aplicar la llei. Vucic va respondre que el que Kosovo ha de fer és complir els acords signats fa deu anys, la creació d’una associació de municipis serbis al nord de Kosovo, un dels elements clau de l’acord per a la normalitza­ció de relacions

A partir d’aquesta matinada Kosovo pot començar a multar cotxes amb matrícula sèrbia

La guerra d’Ucraïna ha augmentat la polaritzac­ió i les tensions internes als Balcans

signat sota els auspicis de la UE, expliquen aquestes fonts. Cap govern kosovar no l’ha posat en pràctica fins ara, i el líder ultrana-cionalista Kurti renega del que s’ha pactat. A Brussel·les no hi ha gaires esperances que Pristina renunciï al seu pla. La proposta, va dir Kurti a la premsa kosovar, era “inacceptab­le” si no hi havia un compromís de “plena normalitza­ció de les relacions”. S’acosten “nits d’insomni i, realment, molts dies difícils”, va apuntar Vucic. Si aquests dies esclata la violència, serà “responsabi­litat” de tots dos líders, va dir Borrell, que no va dubtar a assenyalar Kosovo com a principal causant del bloqueig. “Informaré els estats membres i els nostres socis sobre la conducta de les parts i la falta de respecte a les obligacion­s legals internacio­nals, i he de dir això concretame­nt sobre Kosovo”, va dir. “Sé que això envia un senyal polític molt negatiu”, però “si l’adhesió a la UE és el seu objectiu, una cosa a què tots dos s’han compromès, esperem que actuïn de manera conforme”. Després de tres dècades d’espera, la credibilit­at del procés d’ampliació està en mínims als Balcans occidental­s, on arriben amb força les reverberac­ions de la guerra d’Ucraïna. “Polaritza encara més la situació”, admeten fonts europees.

Sèrbia és l’únic país candidat que no s’ha afegit a les sancions occidental­s contra Rússia, mentre que Kosovo, refractari a la pressió en la crisi de les matrícules, presumeix del seu suport a l’estratègia dels EUA i la UE.

 ?? AGMEND NIMANI / AFP ?? Manifestan­t serbi a la part de Sèrbia de la ciutat de Kosovska Mitrovica, al nord de Kosovo
AGMEND NIMANI / AFP Manifestan­t serbi a la part de Sèrbia de la ciutat de Kosovska Mitrovica, al nord de Kosovo
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain