La Vanguardia (Català)

Rússia adverteix del risc d’accident nuclear a la central de Zaporíjia

Zelenski demana a l’OTAN de protegir les centrals ucraïneses del “sabotatge rus”

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

La central nuclear de Zaporíjia, la més gran d’Europa, corre el risc de viure un accident nuclear, va advertir ahir el cap de l’agència russa d’energia atòmica, Aleksei Likhatxov, després dels últims bombardejo­s a prop de les instal·lacions, aquest cap de setmana. L’ONU, a través de l’Agència Internacio­nal de l’Energia Atòmica (AIEA), va dir diumenge que s’està “jugant amb foc”. Likhatxov va assenyalar com a responsabl­e dels atacs Ucraïna. Per la seva banda, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, n’acusa Rússia, i ahir mateix va demanar a l’OTAN que garanteixi la protecció de les centrals nuclears ucraïneses davant els “sabotatges russos”. “Informem la comunitat internacio­nal que la central està en risc d’accident nuclear, i és obvi que Kíiv considera acceptable un petit incident nuclear”, va dir el cap de Rosatom al fòrum Atomexpo -2022, celebrat a Sotxi. Segons Likhatxov, l’accident es pot convertir en un precedent que “canviarà per sempre el curs de la història”. Per això, “s’ha de fer tot el que sigui possible perquè ningú no es plantegi violar la seguretat de la planta nuclear”. La central atòmica de Zaporíjia és la més gran d’Europa. Rep aquest nom perquè és a la província ucraïnesa del mateix nom, tot i que no és a la capital provincial, sinó a uns 50 quilòmetre­s, al sud-oest, a prop de a la ciutat d’Enerhodar.

Amb la contraofen­siva ucraïnesa, que fa poc ha obligat les tropes russes a retirar-se de la ciutat de Kherson, els bombardejo­s a prop de la planta nuclear tornen a provocar un temor d’abast mundial. Moscou i Kíiv han intercanvi­at acusacions d’atacar la instal·lació des que les forces russes en van prendre el control al març, poc després que el president rus, Vladímir Putin, ordenés al seu exèrcit entrar a Ucraïna, el 24 de febrer.

El president Zelenski, va demanar ahir protecció internacio­nal. “Totes les nostres nacions no volen que hi hagi incidents perillosos a les instal·lacions nuclears. Tots necessitem que es garanteixi la protecció contra el sabotatge rus a les instal·lacions nuclears”, va dir per vídeo davant de l’Assemblea Parlamentà­ria de l’OTAN a Madrid. L’AIEA va advertir diumenge que els bombardejo­s podrien provocar un gran desastre. “Qui hi hagi al darrere de tot això s’ha d’aturar immediatam­ent. Com ja he dit moltes vegades abans, estan jugant amb foc!”, va dir en un comunicat el director general de l’AIEA, Rafael Grossi. Qui va disparar contra la planta assumia “riscos molt grans i apostava amb la vida de moltes persones”, va afegir Grossi. “Estem parlant de metres, no pas de quilòmetre­s”.

Malgrat que hi va haver danys en diferents edificis, sistemes i equips, no n’hi ha cap que sigui crític per a la seguretat de la central, va dir l’organisme. “Vam tenir sort que no passés un incident nuclear potencialm­ent greu. La pròxima vegada potser no tindrem tanta sort”, va dir Grossi. L’AIEA ha demanat de crear una zona de seguretat al voltant

“Estan jugant amb foc; la pròxima vegada potser no tindrem tanta sort”, diu Grossi, de l’AIEA

Crear una zona de seguretat depèn de la voluntat dels EUA, diu el cap de l’agència atòmica russa

de la planta. L’establimen­t depèn de les negociacio­ns del cap de l’AIEA, Rafael Grossi, amb Rússia i Ucraïna. Però Likhatxov creu que només seria possible si ho aproven els Estats Units. “Crec que la gran distància entre Washington i Zaporíjia no hauria de ser un argument perquè els EUA endarrerei­xin la decisió sobre la zona de seguretat”, va afegir.

“Els líders de moltes de les principals potències haurien de reflexiona­r i cridar ara a l’ordre els polítics ucraïnesos, que, pel que sembla, als seus plans comencen a permetre, entre altres coses, l’ús d’incidents nuclears per als seus interessos”, va dir Likhatxov.

Rosatom controla les instal·lacions a través d’una filial des que el president rus, Vladímir Putin, va ordenar a l’octubre la confiscaci­ó formal de la planta i el traspàs del personal ucraïnès a una entitat russa. Kíiv diu que això equival a un robatori.

 ?? ?? Un soldat ucraïnès disparant l’artilleria contra els russos diumenge a Bakhmut (Donetsk)
Un soldat ucraïnès disparant l’artilleria contra els russos diumenge a Bakhmut (Donetsk)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain