La Vanguardia (Català)

DeSantis avança Trump en la crucial batalla pels diners

Destacats donants republican­s ara giren l’esquena a l’expresiden­t

- Fernando García Cashington. Correspons­al

“Als Estats Units els va millor quan els seus líders s’aferren a l’avui i al demà, no a l’avui i a l’ahir. És hora que el Partit Republicà recorri a una nova generació de líders, i tinc la intenció de donar suport a un d’ells a les primàries presidenci­als”.

Amb aquestes dues frases, el president del banc d’inversió Blackstone, Stephen Schwarzman, va certificar el tancament de la seva aixeta financera a les campanyes de Donald Trump. Va ser en una nota dirigida a Axios, després que l’expresiden­t anunciés la seva candidatur­a a les presidenci­als del 2024. Schwarzman era un dels principals donants de Trump a Wall Street. Després d’haver encapçalat el Fòrum d’Assessoram­ent Econòmic de la Casa Blanca durant el mandat del líder republicà, el magnat va donar uns 33,5 milions de dòlars a grups que donaven suport al seu partit en el cicle electoral del 2020, incloent-hi 3 milions al fons America First Action de Trump. A la campanya de les legislativ­es a mig mandat del 8 de novembre, Schwarzman va destinar 35,5 milions en suport a candidats conservado­rs. I ara continuarà, però sense incloure Trump. L’anunci del cap de Blackstone va seguir el que dies abans havia fet el fundador del fons de cobertura Citadel, Ken Griffin, que directamen­t i públicamen­t va dir que donarà suport al governador de Florida, Ron DeSantis, si decideix postular-se per al 2024. El puixant polític de 44 anys, a qui Trump va anomenar “Sanctimoni­ous” (rosegaalta­rs) i després va guanyar la reelecció per gairebé 20 punts de diferència sobre el seu rival demòcrata, té un gran historial com a governador, i el nostre país estaria ben servit per ell com a president, va adduir Griffin després d’haver gastat més de 57 milions de dòlars en el suport als republican­s a les midterm. El pas enrere de Schwarzman i

Figures del sector financer com els caps de Blackstone i Citadel lideren el gir cap a altres candidats

Griffin forma part d’un moviment més ampli en què financers, dirigents republican­s, mitjans conservado­rs i grups d’influència estan donant l’esquena a Trump per afavorir DeSantis i altres possibles aspirants alternatiu­s el 2024: un gir escenifica­t a la reunió anual de la Coalició Jueva Republican­a, celebrada el cap de setmana a Las Vegas. Allà, l’estrella indiscutib­le va ser DeSantis. Ell va protagonit­zar l’última i més important intervenci­ó, acollida amb entusiasme, mentre que Trump va parlar via satèl·lit des de casa seva a Mar-aLago, sense despertar el fervor a què està habituat.

A la reunió a Las Vegas hi van anar altres donants que van renegar de Trump. “No li donaré un centau”, va dir l’empresari de Nova York i fins ara finançador de l’expresiden­t, Andy Sabin. “Si ell es converteix en el segell republicà, el partit quedarà destruït”, va afirmar el també donant novaiorquè­s Eric Levine.

El gir advers per a l’exmandatar­i pot ser temporal, fruit del mal resultat dels candidats a qui va donar suport a les legislativ­es i dels seus problemes amb la justícia. D’altra banda, la major part de les recaptacio­ns de fons per a campanyes de Trump prové de petits donants.

Però el fet que grans financers donin per liquidat el seu contracte amb el fins ara principal rival de Joe Biden és una dada que cal tenir en compte. Fins i tot encara que faltin dos anys per a les eleccions presidenci­als.

 ?? SCOTT OLSON / AFP ?? DeSantis va ser l’estrella indiscutib­le a la reunió anual de la Coalició Jueva Republican­a
SCOTT OLSON / AFP DeSantis va ser l’estrella indiscutib­le a la reunió anual de la Coalició Jueva Republican­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain