La Vanguardia (Català)

La Lliga italiana vol donar 20.000 euros a qui es casi per l’Església

- Anna Buj

Una proposició de llei presentada per parlamenta­ris de la Lliga, un dels partits ultradreta­ns italians que componen la coalició governamen­tal, ha causat estupor al país transalpí. Es tracta de l’anomenat bonus matrimoni, que consisteix en ajuts de fins a 20.000 euros per sufragar les despeses d’un casament a través de detraccion­s fiscals per a les parelles de menys de 35 anys que es vulguin casar per l’Església, una idea per incentivar els joves italians a passar per l’altar que ha generat tanta polèmica fins i tot dins de l’Executiu que sembla destinada a acabar a la paperera.

Aquesta mesura de la Lliga no és cap novetat, perquè ja ho va intentar el 2019, però llavors no compartien govern amb els també ultradreta­ns Germans d’Itàlia i amb Forza Italia, el partit de Silvio Berlusconi, de manera que ara podrien provar de tirar-la endavant. La base de què parteix el partit de Matteo Salvini –que sol recórrer a símbols religiosos per a la seva propaganda electoral– és que cada vegada menys joves opten per casar-se pel ritu catòlic perquè, entre altres motius, costa més diners que casar-se civilment. “Les raons que allunyen les parelles joves de l’altar i que les porten a plantejar-se únicament i exclusivam­ent el matrimoni civil són moltes i de diversa índole. En primer lloc, el matrimoni civil és en si mateix una celebració menys onerosa que el matrimoni religiós”, asseguren els redactors de la proposta de llei.

Així doncs, per ajudar-los a decidir-se pels casaments religiosos, volen donar ajuts amb la reducció d’un 20% de les despeses fins a la xifra de 20.000 euros, en coses com la decoració de l’Església, les flors, els vestits dels nuvis, el banquet, la perruqueri­a, el maquillatg­e o els fotògrafs de casaments. Tot això suposaria un desemborsa­ment per a l’Estat italià de 120 milions d’euros el 2023. Sota una sèrie de condicions. A més de tenir menys de 35 anys, els nuvis han de tenir ingressos inferiors a 23.000 euros, posseir la ciutadania italiana des de fa almenys deu anys i casar-se en esglésies italianes. L’oposició ràpidament va protestar per la mesura, que va qualificar d’“inconstitu­cional” perquè discrimina tant per motius religiosos com perquè és un benefici només destinat a les parelles heterosexu­als, ja que el matrimoni homosexual conti

L’oposició troba la mesura “inconstitu­cional” i fins i tot Germans d’Itàlia la censura

nua estant prohibit a Itàlia. Fins i tot el ministre de Defensa, Guido Crosetto, un dels homes més pròxim a la primera ministra, Giorgia Meloni, l’ha censurada sense reserves: “No interessa a l’Estat laic”. En declaracio­ns a La Stampa, un altre membre governamen­tal de Germans d’Itàlia critica que fa l’efecte que es vol “revifar la fe dels creients amb una detracció fiscal”. “Un benefici reservat per a homes i dones italians durant almenys deu anys, que han elegit el matrimoni religiós, òbviament heterosexu­al. Una perla de l’analfabeti­sme constituci­onal, millor que l’impost feixista mateix al celibat”, va criticar Benedetto Della Vedova, secretari del partit esquerrà +Europa. Davant la polèmica, ràpidament els relators del projecte de llei van fer marxa enrere i van assegurar que “durant el debat parlamenta­ri s’estendrà a tots els casaments, independen­tment que se celebrin a l’església o no”.

 ?? T    N   B  /   P /  R! " ?? Protesta de núvies a Roma per no poder casar-se en pandèmia
T N B / P / R! " Protesta de núvies a Roma per no poder casar-se en pandèmia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain