La Vanguardia (Català)

El fil Díaz-Belarra salva la cohesió a la crisi de l’ala esquerra de l’Executiu

El grup d’UP manté un mínim d’unitat en un moment de gran turbulènci­a

- Pedro Vallín

El telèfon vermell funciona. I si Washington i Moscou tenen contactes discrets per evitar mals majors i irreversib­les a la guerra d’Ucraïna, no ha d’estranyar que la comunicaci­ó entre els ministres d’Unides Podem i en el grup parlamenta­ri confederal continuï oberta, malgrat la intensitat de l’ofensiva de Podem sobre la vicepresid­enta Yolanda Díaz i la resta d’organitzac­ions de l’espai confederal en què participen els Comuns, Esquerra Unida i Galícia en comú. A l’acusació de “faltar al respecte” a Podem, la setmana passada s’hi sumava el retret als ministres Joan Subirats, Alberto Garzón i Yolanda Díaz per no haver fet pinya amb la ministra d’Igualtat, Irene Montero, enmig de l’aiguat per la llei garantia integral de la llibertat sexual. El cas és que la coalició no està trencada, ni entre el PSOE i UP ni entre els ministres d’Unides Podem, malgrat que les relacions dins de l’espai de l’esquerra s’han deteriorat de manera accelerada. La vicepresid­enta Díaz i la ministra de Drets Socials, Ione Belarra –alhora secretària general de Podem–, mantenen línia oberta, fins i tot malgrat la baixa per maternitat de la líder de la formació lila.

La setmana passada, en el més intens de la crisi entorn del ministeri d’Igualtat, i quan ja sovintejav­en els retrets tàcits o expressos a Díaz, Garzón i Subirats per no haver sortit a posar el cos davant del tiroteig que queia sobre Irene Montero, Díaz i Belarra van parlar. Entre totes dues hi ha patents discrepànc­ies sobre la situació de l’espai i el seu futur, però la comunicaci­ó no s’ha trencat en cap moment. Díaz, que no ha reunit l’òrgan de coordinaci­ó confederal l’últim any, sí que ha convocat reunions informals dels ministres i els representa­nts de les diferents formacions del grup parlamenta­ri per abordar les qüestions de fons que estressen l’espai, l’última de les quals a propòsit de la negociació de la possible renovació del Consell General del Poder Judicial. En aquestes reunions sí que s’ha fet evident la creixent tensió amb la ministra Irene Montero, vehement defensora dels interessos del seu partit, Podem, a l’Executiu. Tot i això, i malgrat discrepànc­ies en les estratègie­s d’acció de l’espai, no hi ha hagut indiscipli­nes ni temptative­s de ruptura de la confluènci­a. IU i els comuns, i en aquest sentit, Garzón i Subirats, secunden el lideratge de Díaz en l’espai i en la coalició de govern i ni Montero ni Belarra ho han posat en qüestió. Malgrat l’empitjoram­ent de les relacions, no hi ha incentius avui per a una ruptura –sobretot, després de l’experiènci­a de Junts a la Generalita­t–, mentre al grup parlamenta­ri els mecanismes formals de coordinaci­ó funcionen més bé avui que no pas fa un any. És una paradoxa, però precisamen­t la tensió en l’espai va fer aconsellab­le ja fa mesos que els òrgans de coordinaci­ó operessin amb més rigor formal, per evitar col·lisions inesperade­s i malentesos.

A més, fa mesos que diversos actors treballen en un segon nivell intentant mantenir tots els canals oberts. En termes governamen­tals, el secretari d’Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez, és un dels que més ha invertit en aquesta coordinaci­ó política; també, fent de ròtula amb els ministeris del PSOE, i en termes d’espai polític, Enrique Santiago i Jaume Asens continuen en contacte amb tots els actors intentant evitar una segregació de Podem i la resta de l’espai. Ahir mateix, la candidata de

Podem a la presidènci­a de la comunitat de Madrid, Alejandra Jacinto, va proposar l’impuls d’un pacte social de continguts polítics perquè les forces progressis­tes madrilenye­s coordinin la seva acció política i la coexistènc­ia de diferents llistes no impedeixi la derrota d’Isabel Díaz Ayuso. I alhora que va expressar la seva solidarita­t amb la ministra d’Igualtat, apostava per la candidatur­a de Díaz com l’única possible per a les eleccions generals.

No obstant això, la meitat socialista està inquieta. Les controvèrs­ies internes de l’última setmana han tingut “repercussi­ons molt negatives” per al Govern espanyol i per a les aspiracion­s de reelecció de Pedro Sánchez l’any que ve. “La salut d’aquest Govern de coalició i les seves bones relacions es demostren amb els fets”, va al·legar ahir la ministra Pilar Alegría, com a portaveu del PSOE, que va reclamar alhora enterrar la destral de guerra en l’espai polític a la seva esquerra, que perjudica el Govern de coalició i dificulta encara més la suma d’una majoria progressis­ta les pròximes generals. Alegría va demanar “la màxima unitat” per poder mobilitzar així tot l’electorat progressis­ta.

Álvarez, Asens i Santiago mantenen interlocuc­ió amb tots els grups per evitar la ruptura

El PSOE demana als seus socis que s’acabin les hostilitat­s per evitar desmobilit­zar l’electorat

 ?? Cézaro De Luca / EP ?? Yolanda Díaz i Ione Belarra, en primer terme
Cézaro De Luca / EP Yolanda Díaz i Ione Belarra, en primer terme
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain