La Vanguardia (Català)

Espanya repatriarà quatre gihadistes assentades a Síria

El Govern central també traslladar­à els menors a càrrec seu

- Joaquín Vera

Fa anys que el Govern espanyol decideix si ha de repatriar les presumptes gihadistes que van abandonar Espanya el 2014 amb rumb a Síria per enrolar-se a l’Estat Islàmic. Des del 2019 són en un camp de presoners amb menors que tenen al seu càrrec. Ara, transcorre­guts tres anys –i després d’un intens debat entre ministeris– la Moncloa ha decidit activar la repatriaci­ó que es durà a terme quan “l’estabilita­t a la zona ho permeti”, segons confirmen fonts governamen­tals. L’objectiu: completar l’operació que pilotaran els ministeris d’Exteriors i de Defensa abans que s’acabi l’any.

Segons xifres de l’Internatio­nal Center for the Study of Radicalisa­tion (ICSR), entre 1.000 i 1.200 dones europees es van unir –entre el 2012 i el

2019– a les files de grups gihadistes actius a Síria i l’Iraq, principalm­ent a l’Estat Islàmic. Entre elles, les tres espanyoles que el Govern espanyol pretén fer tornar a Espanya: Yolanda Martínez, Luna Fernández, Lubna Miludi. A aquestes caldria afegir-hi Loubna Fares, de nacionalit­at marroquina, però casada amb un combatent espanyol. La decisió espanyola s’ha accelerat després que països europeus com Alemanya, Bèlgica, Itàlia, Finlàndia, Països Baixos o França –entre d’altres– ho hagin fet. El canvi de posició del Govern francès l’estiu passat –que primer es negava a les repatriaci­ons i després les va acceptar– va incrementa­r la pressió sobre Espanya.

Un funcionari del Ministeri d’Afers Exteriors es va desplaçar fins als campaments de presoners d’Al-Hol i Al-Roj, al nord-est de Síria, per comprovar la voluntat de tornar expressada per les dones. I verificar de primera mà les lamentable­s condicions de vida que suporten les dones i els seus fills.

El representa­nt de la diplomàcia espanyola va establir amb elles les bases de les condicions de la seva possible tornada a Espanya. Parada obligatòri­a: l’Audiència Nacional. Sobre tres de les dones hi pesa una ordre de detenció internacio­nal, acusades de col·laboració i integració en organitzac­ió terrorista. Elles mantenen que van ser enganyades pels seus marits. Segons la seva versió, ni van combatre ni van participar en cap acció gihadista.

Després de passar a disposició judicial, l’Audiència Nacional haurà de decidir si en decreta l’immediat ingrés a presó provisiona­l. També haurà de decidir sobre la custòdia dels fills, que tenen avis a Espanya.

El Reial Institut Elcano ja va advertir que hi ha dificultat­s per al processame­nt judicial de les dones que van respondre a la crida de l’Estat Islàmic, ja que l’obtenció d’evidències incriminat­òries sobre les activitats que hagin pogut dur a terme a favor del gihadisme “resulta en no pocs casos limitada des d’una perspectiv­a legal”.

Estan reclamades per l’Audiència Nacional després de marxar el 2014 per enrolar-se a l’Estat Islàmic

 ?? OSCAOD GARCIA VILANOVA ?? Dones i nens al camp de presoners d’Al-Hol, a Síria
OSCAOD GARCIA VILANOVA Dones i nens al camp de presoners d’Al-Hol, a Síria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain