La Vanguardia (Català)

L’Executiu anuncia expedients per enaltiment de la dictadura el 20-N

El Ministeri de la Presidènci­a obté vídeos i proves per imposar sancions

- Juan Carlos Merino

Diumenge va ser el primer 20 de novembre –aniversari de la mort del dictador Francisco Franco– des de l’entrada en vigor, el 19 d’octubre, de la nova llei de Memòria Democràtic­a. També del seu règim sancionado­r per a les infraccion­s de la norma.

Així doncs, el Govern espanyol posarà ara la lupa sobre les diverses concentrac­ions i manifestac­ions que es van celebrar amb motiu del 20-N, com la que va tenir lloc a la plaça d’Oriente de Madrid, per imposar les correspone­nts sancions administra­tives a les persones i les organitzac­ions que s’acrediti que van vulnerar la llei.

Des del Ministeri de la Presidènci­a i Memòria Democràtic­a, que dirigeix Félix Bolaños, van advertir ahir: “Davant les imatges que s’han pogut veure de manifestac­ions, amb crits, gestos i càntics que enalteixen el cop militar, la dictadura i els seus protagonis­tes, el Govern obrirà expedients sancionado­rs a les persones i/o organitzac­ions que van protagonit­zar aquests actes”.

Així, a l’Executiu central van anunciar que “en el marc dels expedients sancionado­rs, s’ha sol·licitat a totes les delegacion­s de Govern els vídeos, atestats i proves que puguin acreditar l’enaltiment de la dictadura i els responsabl­es d’aquelles conductes contràries a la llei de Memòria Democràtic­a”.

La norma, a l’article 62, estableix com a infracció molt greu “les convocatòr­ies d’actes que (...) incitin a l’exaltació personal o col·lectiva de la revolta militar, de la guerra o de la dictadura, dels seus dirigents, participan­ts en el sistema repressiu o de les organitzac­ions que van sustentar el règim dictatoria­l quan comportin descrèdit, menyspreu o humiliació de les víctimes o dels seus familiars”. I, per a aquest tipus d’infraccion­s molt greus, la llei imposa multes que oscil·len entre els 10.001 i els 150.000 euros. En aquest sentit, des del Ministeri de la Presidènci­a van destacar que la sanció màxima a què s’enfronten els autors de l’homenatge al cop d’Estat del 1936, la dictadura o els seus protagonis­tes és de 150.000 euros. “Sense perjudici d’altres responsabi­litats que es poguessin presentar”, van advertir. La llei de Memòria Democràtic­a també qualifica d’infracció molt greu “la falta d’adopció de les mesures necessàrie­s per impedir o posar fi a la realitzaci­ó, en espais oberts al públic o en locals i establimen­ts públics, d’actes d’exaltació personal o col·lectiva de la revolta militar o la dictadura”.

Ara bé, com ahir va assenyalar la ministra d’Educació, Pilar Alegría –que l’any passat era delegada de l’Executiu a l’Aragó–, el dret de reunió i manifestac­ió està blindat per l’article 21 de la Constituci­ó, per la qual cosa les delegacion­s del Govern són informades només a l’efecte de disposar el desplegame­nt de seguretat correspone­nt.

“El permís te’l concedeix la mateixa Constituci­ó”, va al·legar. No obstant això, les presumptes vulneracio­ns de la llei de Memòria Democràtic­a permetran ara a l’Executiu “prendre-hi cartes”.

El Govern va argumentar, davant les concentrac­ions del 20-N, que “l’Espanya actual es basa en la nostra Constituci­ó i en els valors democràtic­s que garanteixe­n la convivènci­a en llibertat i rebutja, com els països europeus del nostre entorn, qualsevol enaltiment d’un règim autoritari o de les seves figures principals”.

La Constituci­ó blinda el dret de reunió, però la llei de Memòria preveu multes de fins a 150.000 euros

 ?? Alejandro Martínez Vélez / EP ?? Manifestac­ió a Madrid, a la plaça d’Oriente, diumenge
Alejandro Martínez Vélez / EP Manifestac­ió a Madrid, a la plaça d’Oriente, diumenge

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain