La Vanguardia (Català)

Els metges demanen un pacte d’Estat de sanitat per l’expansió de les protestes

La vaga a l’atenció primària de Madrid amenaça de col·lapsar els hospitals

- eleste López

Les protestes que van començar els profession­als de Madrid (per l’obertura de centres d’urgències extrahospi­talaris sense metges al capdavant i que ara continuen a l’atenció primària) i els de Cantàbria (per exigir la reducció pactada de pacients per atendre cada dia) amenacen d’escampar-se per altres comunitats. A Andalusia el sindicat CSIF ha convocat una concentrac­ió demà, que es repetirà les pròximes setmanes de desembre, per demanar uns recursos que no arriben, en espera de la manifestac­ió convocada per les associacio­ns veïnals dissabte a Sevilla. Astúries va pel mateix camí, i els metges d’Aragó, el País Basc, Navarra, Extremadur­a i València estudien quan i com s’han de mobilitzar. Davant d’aquesta situació, el Consell General de Col·legis de Metges (Cgcom) demana al Ministeri de Sanitat que faci un pas endavant per aconseguir un pacte d’Estat per la sanitat pública, universal i de franc, que proporcion­i estabilita­t al sistema i que comprometi totes les administra­cions a dotar de prou recursos especialme­nt l’atenció primària, que fa anys que agonitza. El president del Cgcom, Tomás Cobo, insisteix en la necessitat de treballar de manera unida i cohesionad­a “per arribar a grans acords que permetin avançar en la reconstruc­ció del Sistema Nacional de Salut, un model en crisi i que és fonamental per garantir la justícia social al nostre país”.

El sindicat CSIF també apressa el Ministeri de Sanitat a aconseguir el pacte que tregui la sanitat pública del clot per la falta de profession­als, cosa que provoca una sobrecàrre­ga als metges “impossible de sostenir”, diuen. “Ens hem plantejat una vaga general arreu del territori nacional. Però estem en una situació de campanya de vacunació contra la covid i la grip i està augmentant el virus respirator­i sincitial (VrS), que provoca bronquioli­tis als nens”, va explicar en una conferènci­a de premsa el president del sector de sanitat del CSIF, Fernando Hontangas. Amb els virus respirator­is a l’alça, que col·lapsen els hospitals, ahir va ser el primer dia de la vaga indefinida dels metges d’atenció primària de Madrid i, segons els sindicats, va ser tot un èxit, ja que la meitat de la plantilla va donar suport a l’aturada (els serveis mínims eren d’un 50%). La conselleri­a

Ayuso demana als metges que deixin la vaga davant l’increment de casos per virus respirator­is

de Sanitat rebaixa les xifres i assegura que el seguiment ha estat d’un 31%.

Sigui quina sigui la xifra, és ben evident que al Govern d’Isabel Díaz Ayuso l’amoïna aquesta vaga, per la repercussi­ó als hospitals, que aquest cap de setmana ja estaven col·lapsats (almenys les ucis) a conseqüènc­ia de l’epidèmia de bronquioli­tis que hi ha ara mateix.

La mateixa Ayuso va demanar ahir als metges i els pediatres que desconvoqu­in la vaga perquè “no és el moment”. La presidenta va demanar als convocants que no continuïn amb la vaga: “Com veieu, s’estan començant a incrementa­r els casos de grips, bronquioli­tis i moltes més malalties relacionad­es amb el fred i els espais tancats. I ara mateix el que no podem fer és saturar els hospitals”.

Però des del sindicat Amyts, convocant de la vaga, no tenen previst suspendre les mobilitzac­ions i recorden l’excés de feina que acumulen des de fa anys, sense que l’Administra­ció regional hi faci res. La principal reivindica­ció d’aquesta vaga indefinida té a veure amb limitar les agendes per frenar la sobrecàrre­ga de feina que empeny els metges de família i els pediatres a anar-se’n de Madrid, sense que la conselleri­a de Sanitat implanti mesures eficaces per evitar aquest èxode, explica el sindicat.

Per això, demanen un màxim de 31 pacients al dia per cada facultatiu de medicina familiar i comunitàri­a i de 21 per als de pediatria, amb un mínim de deu minuts de consulta per cada pacient. Així mateix, demanen d’establir una única agenda per metge nominal i sense haver d’atendre pacients d’altres agendes, tal com està passant actualment.

 ?? FERNANDO V LLAR / EFE ?? Concentrac­ió de metges i pediatres d’atenció primària ahir a Madrid
FERNANDO V LLAR / EFE Concentrac­ió de metges i pediatres d’atenció primària ahir a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain