La Vanguardia (Català)

Cambray es compromet a assignar les places d’FP abans de començar el curs

El procés va obligar més d’11. 500 alumnes a incorporar-se amb les classes iniciades

- arina Farreras

El Departamen­t de Educació s’ha compromès a millorar per al curs 2023-2024 el procedimen­t d’adjudicaci­ó de places de formació profession­al (FP), que comença a l’abril i s’acaba a finals de setembre, i que aquest any ha obligat, almenys, 11.500 alumnes a començar les classes amb el curs iniciat. És un dels més llargs de totes les comunitats autònomes.

“Per primer cop, tots els alumnes d’FP al procés ordinari de preinscrip­ció sabran quina plaça tenen abans de començar el curs i començaran les classes el primer dia, una cosa que no havia passat mai”, va assegurar ahir el conseller Josep Gonzàlez-Cambray durant la compareixe­nça a la comissió d’Educació del Parlament. El sistema en què està treballant Educació és una llista de vacants per centre a temps real, perquè les famílies puguin triar un altre cicle, centre o torn si l’opció triada en un primer moment ha estat denegada. Ara aquest procedimen­t es fa mitjançant fases d’assignació, i el problema és que la segona fase es va celebrar aquest any el 13 de setembre, una setmana després de començar el curs, i no es van assignar les places fins al 21 de setembre.

“El sistema serà més transparen­t i ràpid”, va dir el director general Ángel Miguel, que va admetre que el procés de preinscrip­ció i matrícula actuals –que és el que ha prevalgut fins ara– és llarg i complex per la variabilit­at de la demanda. Per moltes raons, els que es preinscriu­en a l’abril (4t d’ESo) o al maig (la resta) no s’hi acaben matriculan­t (un 20% del total). Un 10% no tenen els requisits per matricular-s’hi (s’esperaven aprovar 4t d’ESo o batxillera­t i no ho han aconseguit). I un percentatg­e duplica les preinscrip­cions, això és, demanen d’estudiar FP i universita­t. D’altres, s’acaben matriculan­t a la privada per les incerteses de la pública.

El 21 de setembre les segones assignacio­ns van donar plaça a 3.785 joves (2.261 de grau mitjà i 1.524 de superior) que havien sol·licitat entrar en un cicle a l’abril.

Però aquí no s’acaba el procés. El 23 de setembre es van obrir les portes per als alumnes que no van demanar plaça a la primavera, però que en algun moment al llarg de cinc mesos anteriors van decidir estudiar una FP. “Un 20% d’alumnes de grau mitjà es matriculen fora de termini”, va assenyalar Miguel. Això és, 7.752 alumnes. En resum, entre els que van fer la preinscrip­ció (3.785) i els que no (7.752), 11.537 joves van començar les classes setmanes després d’haver començat el curs (en espera de fer-se pública la xifra de matriculat­s a grau superior fora de termini).

Pel que fa a l’oferta, han quedat

Uns 7.800 joves de grau mitjà no havien demanat plaça a l’abril i van haver d’esperar fins al 23 de setembre

vacants més de 13.000 places. Miguel, que va presentar un extens estudi sobre la demanda, va admetre que un dels grans problemes és l’orientació profession­al. Així, malgrat els esforços per entrar-hi, quatre de cada deu estudiants que comencen un grau mitjà el deixen a mitjan curs.

En aquest sentit, l’oposició al Parlament va retreure que només hi hagi 34 orientador­s en tot Catalunya: “Abans només n’hi havia dos”, va justificar Cambray, que va anunciar un pròxim decret d’orientació i un estudi de prospecció que fa l’agència de l’FP. El conseller va instar l’oposició a signar un pacte per l’FP, i que se’n mantinguin les directrius “governi qui governi”.

També va anunciar que els estudiants d’escoles d’adults que acaben 4t d’ESo tindran prioritat per triar plaça, com els d’escoles ordinàries.

 ?? Miquel González / Shooting ?? Professors d’FP provant nova tecnologia al Maker Fest, celebrat la setmana passada
Miquel González / Shooting Professors d’FP provant nova tecnologia al Maker Fest, celebrat la setmana passada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain