La Vanguardia (Català)

El fiscal demana 37 anys per a un monitor per abusos a alumnes amb discapacit­at

- Domingo Marchena

El fiscal demana en les conclusion­s provisiona­ls un total de 37 anys de presó per a J.M.C, de 51 anys (52 al desembre), un monitor d’una escola d’educació especial de Barcelona. Està acusat de set delictes sexuals, tot i que “possibleme­nt en van ser més i les víctimes no ho puguin precisar”.

Es tracta de noies i nois, alguns menors d’edat, tots amb una discapacit­at intel·lectual de fins a un 75%. La secció novena de l’Audiència de Barcelona encara no té data per a la vista oral, que podria durar dos o tres dies i possibleme­nt no se celebrarà fins al 2024. A més de la pena de presó, el fiscal demana deu anys de llibertat vigilada un cop l’acusat surti de la presó i 57.000 euros d’indemnitza­ció per a les víctimes. L’escola i la seva companyia d’asseguranc­es han estat declarats responsabl­es civils subsidiari­s.

Els primers delictes són del 2015. L’acusat està en llibertat i nega els fets. El van detenir el 2017. Ja han passat set anys des de les agressions inicials (masturbaci­ons, fel·lacions i una penetració anal). I cinc des de la detenció. En tot aquest temps hi ha hagut un canvi legal, la llei del només sí és sí, que obligarà a actualitza­r les qualificac­ions. J.M.C., casat i amb tres fills, ha de comparèixe­r periòdicam­ent davant el jutjat i té una altra feina, no relacionad­a amb menors ni persones amb discapacit­at. L’investigat es va aprofitar de la seva “preeminent ascendènci­a sobre les víctimes”, alumnes de l’escola d’educació especial Taigà, a l’avinguda Vallvidrer­a de Barcelona. J.M.C. (així apareix a la còpia de l’escrit d’acusació en poder d’aquest diari) era un monitor amb “funcions docents i, especialme­nt, extraescol­ars”. Dirigia el club esportiu del centre i participav­a en les excursions i colònies. Les agressions es van cometre presumptam­ent en aquestes activitats fora de l’escola, durant tallers de bàsquet en masies i residèncie­s de Canyelles o el

La secció novena de Barcelona, que ha de jutjar els fets, encara no té ni data per celebrar la vista

parc natural de Collserola. J.M.C., diu la Fiscalia, va satisfer les seves “apetències lúbriques” amb aquells a qui havia de protegir, persones “en situació d’indefensió” i sense “prou discernime­nt”.

Malgrat que les acusacions particular­s faran valer les declaracio­ns que ja van fer els seus patrocinat­s davant psicoterap­eutes i control judicial, el temps juga en contra seu. Què passarà si els ordenen declarar altre cop davant el tribunal, tot i les seves condicions especials? recordaran els fets? Els especialis­tes asseguren que són incapaços de mentir. La tardança de la justícia no és l’únic que indigna les famílies: l’acusat només té ordre d’allunyamen­t respecte a tres dels vuit joves.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain