La Vanguardia (Català)

Tres Puccini en un per al Liceu

Un ambiciós Gran Teatre s’atreveix per tercer cop a la història amb ‘Il trittico’ sencer

- DarAM l 3ua arr)a

Il trittico és una òpera de Puccini del 1918, però per les dimensions és com si fos de Wagner. Programar-la és sempre una aposta ambiciosa que ni els grans teatres solen fer. El Liceu, amb l’empenta del director artístic, Víctor García de Gomar, s’atreveix a estrenar-la sencera aquest diumenge –fins al 15 de desembre–, cosa que la directora musical de la peça, la finlandesa Susanna Mälkki, qualifica d’“esdevenime­nt”. No debades té una gran orquestra i 38 cantants als diferents repartimen­ts, que només cinc són polivalent­s. Aquest fresc de tres òperes en una que el compositor concep com a trames independen­ts d’una obra única es programa ge

‘La divina comèdia’ va inspirar Puccini per a ‘Il tabarro’ (infern), ‘Suor Angelica’ (purgatori) i ‘Gianni Schicchi’

neralment per parts: o bé Suor Angelica (el drama al convent d’una mare-monja que li prenen el seu fill), o bé Gianni Schicchi (la sàtira hilarant sobre la suplantaci­ó d’un difunt per canviar el seu testament)... o aquest fosc thriller sobre un triangle amorós que és Il tabarro. El coliseu barceloní presenta aquest triple quadre de les més baixes passions humanes per primera vegada des de l’incendi del 1994 i per tercera vegada en tota la història.

El presenta respectant l’ordre original, ja que Puccini s’inspirava en determinat­s aspectes de La divina comèdia, de Dant: amb l’estil verista, Il tabarro representa­va l’infern; Suor Angelica, el purgatori del patiment, la mort i la glorificac­ió de la monja, i finalment, Gianni Schicchi és el paradís en forma de comèdia exprés. No només tenen estils diferents: passen en èpoques diferents.

Lotte de Beer, la directora d’escena d’aquesta producció de la Bayesrisch­e Staatsoper, no va veure motius per alterar l’ordre. “A més, es tracta de sortir del teatre amb un gran somriure –apunta la repositora, Anna Ponces–. Amb l’objectiu de deixar brillar cada títol al llenguatge, Lotte no força argumental­ment els lligams, sinó que n’idea un que so

brevola els tres títols amb la idea de la mort i l’amagament de la mort”. L’escenograf­ia unitària de Bernhard Hammer és un túnel, el de la llum que connecta la vida i la mort, i alhora una mena de túnel del temps que permet passar per cada òpera fins a l’actualitat, i fins i tot interpel·lar el públic, trencant la quarta paret. “Perquè la gent percebi que el que està veient no els és aliè”, diu Ponces. El repartimen­t és de campanetes: la patidora pucciniana oficial, això és, la soprano Ermonela Jaho, és la monja; la wagneriana Lise Davidsen debuta a Puccini com a Giorgetta (la parella infidel d’en Michele a Il Tabarro), i el mag de la comèdia, ja siguin blanques ( L’elisir) o fosques ( Falstaff), el baríton Ambrogio Maestri, fa de Michele i de Gianni Schicchi. “És un fresc des del punt de vist psicològic, té moltes perspectiv­es sobre la mort i la pèrdua, però també ho és musicalmen­t”, apunta Mälkki sobre aquest treball tardà en què un Puccini més evoluciona­t tria diferents estils musicals. “Puccini està al corrent del pensament musical de l’època; ha escoltat Stravinski i Schönberg, però ells també venien de la rica orquestrac­ió romàntica, i així mostra la seva fascinant habilitat camaleònic­a: primer un melodrama humà amb emocions intenses de gelosia i patiment; després, construeix la seva catedral amb la mística de Suor Angelica, i al final, conclou que res no és sagrat. Sí, Puccini té el do de la melodia, és un autèntic contaconte­s. I treballar amb l’orquestra del Liceu és una dansa, ja que coneix els colors, adora Puccini”.

 ?? A a Jiménez ?? Una escena d’Il tabarro, un thriller fosc sobre un triangle amorós amb què comença Il trittico
A a Jiménez Una escena d’Il tabarro, un thriller fosc sobre un triangle amorós amb què comença Il trittico

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain