La Vanguardia (Català)

Messi crida “carpe diem”

Alliberat després de guanyar la Copa Amèrica, l’ argentí assegura que afronta aquest Mundial“madur” i pen santa“gaudir per damunt de tot”

- Joan Josep Pallàs

Lionel Messi té 35 anys però se’n va anar de l’Argentina, del seu Rosario natal, als 13. Això significa que més de la meitat de la seva vida ha viscut a Europa, entre Barcelona i una mica de París, de manera que el seu accent, normalment, hauria d’haver canviat. La realitat desmenteix la suposició. Leo Messi és més argentí que un tango, utilitza tots els girs idiomàtics propis del seu país. Ahir va comparèixe­r davant els mitjans argentí de cap a peus, com el líder indiscutib­le de l’albicelest­e. Quan va acabar de parlar, sense dir res especialme­nt ressenyabl­e, va ser acomiadat amb aplaudimen­ts de periodiste­s compatriot­es. El Mundial allà és una cosa de tots, tot es barreja.

No sempre ha estat així. A Messi se’l va posar en dubte a casa seva durant gran part de la seva carrera perquè no guanyava res. Era un “pecho frío”, no sentia els colors, deien. Ell, que a casa seva encara avui si s’enganxa a una sèrie de televisió probableme­nt serà per argentina. Es respira aquesta terra quan s’obre la porta del domicili Messi. Sempre ha estat així. “Amb els nenes” (Mateo, Thiago i Ciro), també.

Tot allò ja va passar, principalm­ent pel compromís demostrat durant anys, i finalment perquè l’Argentina de Messi (i de Scaloni) va guanyar la Copa Amèrica i llavors la reconcilia­ció ja va ser d’àmbit nacional. La relació d’amor i odi de determinat­s argentins respecte a Messi es va decantar definitiva­ment cap a l’amor, la part precisamen­t en què Messi sempre ha estat. Aquella victòria ho ha transforma­t tot, l’entorn de la selecció és més respirable i fins i tot a Messi se’l veu més relaxat. Fins al punt que el que serà el seu cinquè Mundial, possibleme­nt el més estressant per ser l’últim, serà el més agradable. Li va faltar al deu de l’albicelest­e pujar al pupitre com Robin Williams a El club dels poetes morts per demanar als seus alumnes que afrontessi­n la seva vida amb tots els sentits: “Carpe diem”. Viu el moment. “No sé si és el moment més feliç de la meva carrera, però em trobo molt bé. Aquest Mundial m’agafa madur i intento gaudir de cada moment i cada partit amb la màxima intensitat. Avui crec que gaudeixo més de tot això. Abans no ho pensava, gaudia de jugar, però era tot molt seguit i no tenia temps de poder gaudir-ne gaire. Pensava en el següent partit, a continuar guanyant. De vegades em passaven desaperceb­udes coses molt importants, i avui en soc més conscient”. Com s’ha dit, un Messi diferent. Aquesta pau interior provarà de transmetre-la en el debut d’avui (Argentina-Aràbia Saudita, 11 h) “als més joves, als que no tenen experiènci­a en un partit d’un Mundial”, va dir Messi, que va reconèixer que l’atmosfera que envolta la selecció ha patit un canvi per bé: “No sé si arribem millor que altres vegades, però venim de guanyar la Copa Amèrica i això descomprim­eix molt, dona tranquil·litat i permet treballar sense tanta ansietat. Fa que la gent no estigui pendent dels resultats i gaudeixi del moment de la selecció”. Gaudir, gaudir i gaudir. Va ser el verb que més va repetir el crac. Messi sent que els argentins necessiten el Mundial després de tants anys. La novetat avui és que aquesta voluntat és compartida per gent de tot el món, admiradors de Messi durant anys que volen que el considerat per molts millor futbolista de la història tingui un colofó a l’altura de la seva carrera.

Un periodista local va incloure el món àrab en aquest desig global. Messi es va deixar estimar: “És una cosa bonica que molta gent que no és argentina desitgi que l’Argentina sigui campiona en bona part per mi. Soc un agraït per la meva carrera esportiva i em fa feliç que molta gent desitgi el mateix que jo”. I va reconèixer: “És un moment especial perquè és el meu darrer Mundial i la meva última oportunita­t d’aconseguir el meu somni i el que tots volem”.

Al matí, Cristiano Ronaldo, últimament enfadat amb el Manchester United i amb el món en general, havia fet referència a una fotografia publicitàr­ia en què se’l veu disputant una partida d’escacs amb Messi. “M’agradaria ser jo qui faci escac i mat a Messi”

Un altre estil.

En aquest Mundial intentaré gaudir de cada moment amb la màxima intensitat”

És la meva última ocasió d’aconseguir el meu somni i el que tots volem” Le o M e s s i

 ?? ?? L A VA N G UA RD IA
L A VA N G UA RD IA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain