La Vanguardia (Català)

CaixaBank desbloquej­a els avals del Perte i salva el ‘hub’ de Nissan

En l’operació s’espera que també hi participi Andbank

- E.Magallón/D.Ávarez

CaixaBank ha acceptat concedir avals a l’anomenat hub de descarboni­tzació de Nissan, i així desbloquej­a la posada en marxa del projecte i la recepció dels ajuts púbics que li ha assignat el Perte del vehicle elèctric. S’estan ultimant els detalls de l’operació, en què podrien participar altres bancs espanyols. CaixaBank actuarà com a avalador, però el seu risc es minorarà perquè l’Institut Català de Finances (ICF) actuarà com a contraaval­ador. També hi participar­à Avalis, la societat avaladora de l’ICF, tot i que amb una quantitat petita. L’ICF va aprovar fa uns dies la concessió d’un aval al hub per un import proper als 40 milions d’euros. Però la seva proposta va ser rebutjada pel Ministeri d’Indústria, que va argumentar que, d’acord amb les bases del Perte, no es poden avalar subvencion­s públiques amb diners d’una entitat també pública que en aquest cas no disposa de fitxa bancària. Indústria subratlla que això contravind­ria la normativa europea sobre ajuts d’Estat. Avalis sí que està reconeguda com a entitat avaladora, malgrat que només pot concedir un màxim de 4 milions per operació. El grup de bancs que lidera CaixaBank ha de cobrir per tant la quantitat que havia ofert l’ICF. Anteriorme­nt, els promotors del hub ja havien assolit un principi d’acord amb l’entitat andorrana Anbank, que podria avalar uns 30 milions.

El hub, que encapçalen QEV

Altres bancs espanyols analitzen la possibilit­at d’afegir-se al grup d’avaladors

i Btech, necessita presentar avals per uns 80 milions d’euros, segons fonts properes als promotors del projecte. És una mica menys del que en principi li ha assignat el Perte (108 milions entre subvencion­s directes i préstecs), perquè és possible que algunes de les inversions que acompanyen el projecte de fabricació de QEV i BTech es podrien ajornar fins a comprovar com evoluciona el negoci, segons les mateixes fonts. Són en total 17 empreses, en gran part pimes.

El grup preveu unes inversions inicials de 300 milions i la contractac­ió d’unes 1.000 persones de l’antiga Nissan. Disposa a més d’un acord amb el grup australià Goodman, l’únic candidat per aconseguir el contracte de gestió dels antics terrenys que ocupava Nissan a la Zona Franca. Una de les condicions del concurs és que l’oferta immologíst­ica vagi acompanyad­a d’un projecte industrial, com és el cas del hub. L’adjudicaci­ó definitiva per part del Consorci de la Zona Franca està prevista per a finals d’aquest mes de novembre.

El vistiplau de CaixaBank resol així el problema que amenaçava de fer fracassar l’únic projecte industrial que s’ha trobat per rellevar Nissan i el tercer projecte del Perte del vehicle elèctric, per darrere dels de Seat i Mercedes. El temor d’un fracàs es va disparar la setmana passada quan el Ministeri d’Indústria va rebutjar l’aval de l’ICF, que havia ofert aportar 40 milions d’euros. Aquest risc va reactivar la proposta per posar en marxa el pla B, que voldria dir negociar la implantaci­ó de la xinesa Chery en aquests terrenys. Chery els ocuparia de manera provisiona­l fins que trobés un terreny on poder acoblar 300.000 vehicles.

 ?? Quique García / EFE ?? Treballado­rs de Nissan recollint la carta d’acomiadame­nt fa un any
Quique García / EFE Treballado­rs de Nissan recollint la carta d’acomiadame­nt fa un any

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain