La Vanguardia (Català)

Iryo preveu atreure 2,2 milions de viatgers a la línia Madrid-Barcelona

El tercer operador d’alta velocitat comença a circular divendres connectant Atocha i Sants

- Neus Nava o

Un any després de la posada en circulació dels trens Ouigo i Avlo, ahir va entrar en joc el tercer operador de l’alta velocitat, Iryo. L’empresa, que té la seu social a València tot i que l’operativa és a Madrid “pel mateix caràcter radial de la xarxa ferroviàri­a”, va triar la capital valenciana per fer el seu viatge inaugural. Amb tot, aquesta no serà la línia que comenci a operar primer: divendres entrarà en funcioname­nt la connexió entre Madrid

(Porta d’Atocha) i Barcelona (Sants). L’empresa calcula que atraurà en aquesta línia més de 2,2 milions de viatgers els pròxims quatre anys. Així mateix, estima un impacte econòmic de 20,8 milions d’euros en concepte de salaris i impostos, a què suma una despesa turística de 302 milions d’euros a Catalunya.

La companyia està participad­a per Air Nostrum, Trenitalia i Globalvia, i presidida per Carlos Bertomeu, que va assenyalar que el d’Iryo és “el tren més tecnològic dels que roden a Europa i el més ràpid, i espero que arribin a la conclusió que també és el més agradable i més bonic del mercat espanyol”. Bertomeu va valorar que és un projecte que consolida “la intermodal­itat” dels viatgers, mentre va celebrar que el d’ahir era “un gran dia per al procés de liberalitz­ació espanyola”.

Sobre això, la ministra de Transports, Raquel Sánchez, va assegurar que “la competènci­a ha reduït els preus i ha provocat que l’alta velocitat perdi el caràcter elitista gràcies que tenim tres operadors”. Sánchez va encapçalar el viatge inaugural des de Madrid i va compartir taula de quatre en un dels vagons amb el president d’Iryo; el conseller delegat de Trenitalia, Luigi Corradi; i la presidenta d’Adif, María Luisa Domínguez. Corradi, per la seva banda, va explicar que “és el resultat de la unió de l’experiènci­a italiana i espanyola en alta velocitat i atenció al passatger. És un orgull per a mi i per a Trenitalia veure el Frecciaros­sa 1000 a punt de sortir entre les principals ciutats del país”. Va afegir que aquest projecte serà d’èxit perquè “uneix el millor d’Itàlia i el millor d’Espanya”.

Per la seva banda, Javier Pérez Fortea, conseller delegat de Globalvia, va manifestar que el projecte és clau en la liberalitz­ació del mercat de l’alta velocitat a Espanya i va presumir que “el servei serà millor. L’altre ens haurà de seguir el pas”.

A peu d’andana esperava la comitiva el president de la Generalita­t Valenciana, Ximo Puig, que va agrair a Iryo la tria de València com a seu social de l’empresa. I va aprofitar també per recordar que “esperem comptar amb Iryo per transitar el corredor mediterran­i”, un projecte que va reunir més de mil empresaris dijous a Barcelona per reivindica­r aquesta infraestru­ctura ferroviàri­a.

 ?? Rober Solsona / EP ?? La comitiva que ahir va fer el viatge Madrid-València
Rober Solsona / EP La comitiva que ahir va fer el viatge Madrid-València

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain