La Vanguardia (Català)

Foment alerta que Barcelona es queda enrere pel Prat

La patronal i Aena aborden el futur de l’aeroport

- Maite Gutiérrez

Foment del Treball ha tornat a reclamar l’ampliació de l’aeroport de Barcelona perquè la ciutat, i per extensió Catalunya, no quedi endarrerid­a en la lliga de les metròpolis globals. “És el nostre objectiu i la nostra ambició una Barcelona connectada al món, i el món a Barcelona i no només a Europa”, va emfatitzar el president de la patronal catalana, Josep Sánchez Llibre, en un acte celebrat ahir a la tarda a l’IESE en què es va abordar el futur de l’aeroport. En la jornada, que va moderar el professor de l’IESE Pedro Nueno, també hi van participar Elena Mayoral, directora de planificac­ió d’Aena; Olivier Jankovec, director general d’ACI Europe (Airport Council Internatio­nal), i John Quelch, de la Miami Business School, professor de Harvard i expresiden­t del port i l’aeroport de Boston.

Per Sánchez Llibre és imperatiu recuperar el projecte d’extensió del Prat. D’aquesta manera, va afegir, l’aeroport podrà augmentar les seves operacions i donar cabuda a més vols de llarg radi. “Cal arribar als 70 vols interconti­nentals i donar servei als cinc milions de passatgers a l’any que s’han de desplaçar a altres aeroports per arribar a la seva destinació, i també a la inversa, per acollir en vol directe molts milions de visitants potencials i, així, atreure talent i inversió”, va insistir el president de Foment.

Barcelona disposa d’una potent oferta de vols de curt i mitjà radi que uneixen la capital catalana amb tot Europa. En canvi, encara pot avançar més en viatges de llarg radi. Actualment compta amb vols a 42 destinacio­ns interconti­nentals (47 el 2019) i 71 rutes (hi ha destinacio­ns operades per més

d’una aerolínia). La seva oferta la lideren l’Àfrica i Amèrica del Nord, en aquest últim cas amb importants centres econòmics que s’han afegit als vols directes, com és el cas de Chicago, Atlanta i Washington. L’aeroport de Barajas supera amb escreix aquestes xifres, amb vols interconti­nentals a 73 destinacio­ns i 130 rutes. El president d’Aena, Maurici Lucena, va advertir fa poc del risc que Barcelona perdi competitiv­itat, mentre la capital d’Espanya guanya connexions i ja està ampliant el seu aeroport. La cotitzada ha redoblat la seva aposta per Barajas i elevarà la seva inversió dels 1.700 milions inicials als 2.400 mili

ons d’euros per millorar i fer créixer l’aeroport. En canvi, els 1.700 milions previstos per al Prat han quedat paralitzat­s davant el desacord sobre l’ampliació. Ni el Govern de la Generalita­t (ERC) ni els ajuntament­s de Barcelona i el Prat (Comuns) donen suport al pla d’Aena pel seu impacte mediambien­tal.

La patronal intenta superar aquest bloqueig a través d’una comissió d’experts que analitzi totes les opcions sobre l’aeroport i busqui el consens entre totes les administra­cions implicades. Sánchez Llibre va explicar que aquesta comissió espera tenir a punt els seus treballs el juny del 2023, després de les eleccions municipals. L’objectiu serà “aconseguir un sí de la ciutadania perquè Aena programi i executiu l’ampliació de l’aeroport de Barcelona de la manera més sostenible, amb les mesures necessàrie­s per minimitzar l’impacte acústic, respectant al màxim la biodiversi­tat de l’entorn”, va indicar Foment.

La capital catalana necessita més vols interconti­nentals, assenyala l’entitat en un acte a l’IESE

 ?? Miqu!l GonzÁl!z / Shooting ?? Josep Sánchez Llibre durant la seva intervenci­ó
Miqu!l GonzÁl!z / Shooting Josep Sánchez Llibre durant la seva intervenci­ó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain