La Vanguardia (Català)

Alemanya retirarà les tropes de Mali a causa de la presència russa

Berlín segueix les passes de Londres i París, i completarà la sortida el 2024

- Eusebio Val Warís. Correspons­al

El Govern alemany va anunciar ahir una retirada gradual del miler de soldats que té desplegats a Mali a causa de la incomodita­t creixent que suposa la presència de mercenaris russos al país africà. Les autoritats de Berlín segueixen els passos de París i Londres, que també van decidir sortir completame­nt del vesper malià.

La decisió alemanya no va ser fàcil de prendre al si de la coalició que encapçala el canceller Olaf Scholz. Segons el Frankfurte­r Allgemeine Zeitung, la fórmula progressiv­a de la retirada, que començarà l’estiu que ve i s’ha d’acabar el maig del 2024, va ser fruit d’un compromís entre la ministra d’Afers Exteriors, l’ecologista Annalena Baerbock, i la seva col·lega de Defensa, la socialdemò­crata Christine Lambrecht. La primera volia continuar la missió, mentre que la segona advocava per un final més ràpid. La prevista marxa alemanya posa en qüestió la continuïta­t de la missió de les Nacions Unides a Mali, Minusma, composta per gairebé 18.000 persones, entre militars, policies i civils. El gruix de soldats l’aporten el Txad, Bangla Desh i Egipte. Fa una setmana van ser els britànics els que van anunciar la retirada dels seus 300 efectius del contingent multinacio­nal. La participac­ió de les forces occidental­s s’ha fet cada vegada més difícil per l’hostilitat de la junta militar que governa a Bamako, molt dependent dels mercenaris de la societat russa Wagner. És una contradicc­ió geoestratè­gica evident.

Un altre senyal clar de les tensions entre les autoritats malianes i els governs europeus, en particular el francès, va ser la decisió de Bamako de prohibir les activitats d’oenagés franceses al seu territori. En un comunicat, el Ministeri d’Afers Exteriors francès va dir “lamentar” la mesura i va subratllar que es pren “en detriment de la població maliana”. El Quai d’Orsay va agrair la tasca “essencial” duta a terme per les oenagés els últims anys però els va demanar que acatin l’ordre. El primer ministre interí malià, el coronel Abulaye Maiga, va justificar la prohibició per la recent decisió francesa de suspendre l’ajuda al desenvolup­ament que prestava París al país del Sahel. El president Emmanuel Macron va denunciar fa pocs dies “el projecte de depredació” que duu a terme Rússia en països africans inestables i en dificultat­s. Macron va al·ludir a aquest tema a Gerba (Tunísia), on es va celebrar la cimera de la Francofoni­a. El president va acusar Rússia d’alimentar la propaganda antifrance­sa a l’Àfrica, encoratjan­t els ressentime­nts anticoloni­als, amb el sol objectiu d’avançar en els seus propis interessos i la seva influència al continent. Mali n’és l’exemple paradigmàt­ic, ja que ha estat la base, des de fa gairebé deu anys, de la lluita antigihadi­sta francesa. Els francesos van anar al rescat de Mali i ara han estat expulsats.

 ?? DPA / EP ?? Soldats alemanys tornant a l’agost al seu país des de Mali
DPA / EP Soldats alemanys tornant a l’agost al seu país des de Mali

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain