La Vanguardia (Català)

Expedient X a Idaho

Sense pistes de l’autor o el ganivet ‘Rambo’ amb què van matar quatre universita­ris dels Estats Units mentre dormien

- Francesc Peirón Nova York. Correspons­al

El misteri d’Idaho. Moscow és una petita i remota localitat al nord d’aquest estat que de cop i volta està sota la lupa. Què va passar? Un expedient X? “No podem confirmar si hi ha alguna amenaça a la comunitat”, va dir el cap de policia de la localitat, James Fry. “Demanem als ciutadans que estiguin a l’aguait”, va assenyalar. Moscow està sumida en la incertesa des que el 13 de novembre van ser trobats els cossos sense vida de quatre estudiants de la Universita­t d’Idaho (tres dones i un home), apunyalats sense pietat, als seus dormitoris d’una residència fora del campus.

Nou dies després, la investigac­ió no mostra avenços. No hi ha un presumpte autor al radar ni s’ha trobat l’arma homicida. La por i els rumors planen sobre aquesta ciutat de 23.000 habitants. “No tenim sospitós i l’autor continua lliure”, va insistir Fry. Va demanar, a més a més, que els veïns deixin d’escoltar les conspiraci­ons que abunden a les xarxes socials sobre l’enigma d’aquest crim. Es fan córrer informacio­ns falses de possibles sospitosos que la policia ha descartat.

La incògnita és com una bola de neu que va creixent. Perquè els investigad­ors encara no han estat capaços d’oferir una explicació de per què la policia creu que els quatre difunts van ser víctimes d’un atac preparat, ni si un dels joves era l’objectiu, ni si hi va haver un o més agressors. “Ni tan sols podem dir si l’autor continua a la ciutat o a l’estat”, va afirmar Fry.

Les autòpsies van confirmar que no s’han detectat senyals d’abusos sexuals. “Hi havia molta sang”, va explicar la forense del comtat, Cathy Mabbutt. “L’escena era terrible”, va afegir. Mabbutt va concloure que tots quatre van ser apunyalats amb un ganivet gran reiteradam­ent mentre dormien a les plantes segona i tercera de l’edifici, entre les tres i les quatre hores d’aquell diumenge. Alguns dels cossos mostraven ferides defensives. Els agents busquen un ganivet “estil Rambo”, de combat.

Els morts són Madison Morgen, de 21 anys; Kaylee Goncalves, de 21; Xana Kernodle, de 20, i Ethan Chapin, de 20. Les tres joves vien en aquell immoble, mentre que l’Ethan tenia una relació amb la Xana. Morgen i Goncalves van estar en un bar i van visitar un carretó de menjar. Cap a tres quarts de dues, algú les va portar a casa. Aquesta persona ha estat descartada com a sospitosa.

Més o menys alhora, Chapin i Kernodle van assistir a una celebració en una fraternita­t, al campus de la universita­t, i a les 1.45 hores es van dirigir a la casa de King Road, on vivia la jove.

A l’habitatge hi havia dues companyes més, que van arribar a la una de la matinada i van dormir durant l’atac, segons la policia. Es van despertar al migdia i van avisar.

Els investigad­ors van indicar que Morgen i Goncalves van fer trucades des dels seus telèfons a un home que no va respondre. També se’l va exculpar.

Un dels rumors incloïa un gos com a origen del conflicte. Fa referència a un incident en què dos gossos van aparèixer escorxats el mes passat. Els investigad­ors van subratllar que això no té cap relació amb el cas.

Nou dies després del crim, “l’autor continua lliure”, va dir la policia de Moscow, localitat presa per la por

 ?? Uncredited ?? Ethan Chapin, una de les quatre víctimes, a l’esquerra, amb els seus germans l’abril del 2021
Uncredited Ethan Chapin, una de les quatre víctimes, a l’esquerra, amb els seus germans l’abril del 2021

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain