La Vanguardia (Català)

El PSOE avisa que no hi ha majoria per a una reforma de la malversaci­ó

Esquerra frena el seu optimisme i s’aferra a la prudència, en advertir reticèncie­s a la Moncloa

- Juan Carlos Merino Àlex Tort

“Entre tots la van matar i ella sola es va morir”. Aquest és el refrany que circula pel Govern central i la direcció del PSOE davant una reforma del delicte de malversaci­ó que no fa cara de poder prosperar. I això que Pedro Sánchez va insistir ahir a no tancar cap porta, per “continuar avançant” en la desinflama­ció del conflicte polític a Catalunya.

A l’Executiu espanyol asseguren que la negociació amb ERC sobre els nous pressupost­os de l’Estat està “molt encarrilad­a”, malgrat que, com és costum, es mantindrà oberta fins a la votació definitiva de dijous al Congrés. I mentrestan­t continuen al radar les converses per avançar en la desjudicia­lització del conflicte català, malgrat l’intens foc d’artilleria tant del PP com de Junts. Dijous també es debatrà a la Cambra Baixa la proposició de llei de reforma del Codi Penal registrada pel PSOE i Unides Podem que elimina el delicte de sedició pel de desordres públics agreujats, per a la qual el Govern central ja té amarrada “una majoria molt àmplia”, com en els pressupost­os. Però al PSOE adverteixe­n que una revisió de la malversaci­ó, que s’incorporés via esmena –sigui d’ERC, o potser d’Unides Podem–, durant la tramitació parlamentà­ria de la reforma penal, no disposaria en canvi de prou majoria. Almenys ara. “Només cal mirar l’arc parlamenta­ri: no hi ha vots. No es veu una majoria ni de lluny”, al·leguen.

I subratllen que Podem, el PNB o Compromís van cridar a aparcar una iniciativa que podria obrir una bretxa en el combat contra la corrupció política. Sobretot després que l’aplicació per alguns jutges de la llei de Llibertat Sexual entelés la lluita contra la violència masclista.

Al PSOE asseguren que la reforma de la sedició està “molt amortitzad­a” entre les seves pròpies files, mentre que tocar la malversaci­ó genera, en canvi, una notable contestaci­ó interna. Sánchez no dona un cop de por

“Només cal mirar l’arc parlamenta­ri: no hi ha vots; no es veu una majoria ni de lluny”, al·leguen a Ferraz

ta a ERC, però al PSOE apunten que la revisió de la malversaci­ó sembla condemnada al fracàs d’entrada. A la Moncloa insisteixe­n a defensar el seu “compromís” amb la reforma de la sedició, com ahir va reiterar la portaveu, Isabel Rodríguez. I conclouen que ningú no ha plantejat ara per ara una revisió de la malversaci­ó: “No hi ha tema”.

A Ferraz assenyalen que hauria de ser, en tot cas, ERC qui determinés “si hi ha aigua a la piscina o no”. Els socialiste­s consideren que no. I en les últimes declaracio­ns del mateix portaveu republicà a Madrid, Gabriel Rufián, observen un refredamen­t de l’aposta inicial per registrar una esmena en aquest sentit.

A ERC van frenar tant l’optimisme de la setmana passada com el nivell de declaracio­ns sobre les negociacio­ns per a una reforma de la malversaci­ó. I s’aferren a la prudència, ja que adverteixe­n moltes reticèncie­s a la Moncloa.

 ?? Eduardo Parra / EP ?? La portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, ahir a la Moncloa
Eduardo Parra / EP La portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, ahir a la Moncloa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain