La Vanguardia (Català)

El PSC evita demanar la suspensió de Jové i Salvadó, pendents de judici

El Parlament rebutja aplicar el reglament per sancionar els diputats d’ERC

- Jul o Hurtado

“No es dona el supòsit de fet habilitant per aplicar el reglament”. Amb aquest formalisme, el Parlament va rebutjar ahir sancionar els diputats d’ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó després de l’obertura de judici oral per la seva participac­ió en els preparatiu­s de l’1-O. La majoria independen­tista de la Mesa va votar en contra de la mesura, sol·licitada per la ultradreta, mentre que el PSC es va abstenir després d’una aturada de cinc minuts, aprofitada, segons fonts parlamentà­ries, per elevar consultes i acabar de definir la seva posició. “Treballem per superar les disputes entre ERC i Junts, que

contribuei­xen al desprestig­i de la institució”, va ser l’argument dels socialiste­s. Una posició que no és aliena al context de negociació amb els republican­s, tant al Parlament, amb els pressupost­os en joc, com al Congrés, on, a més, dels comptes de l’Estat, es treballa en la derogació del delicte de sedició, que rebaixaria les penes dels encausats per la seva implicació en el procés.

Jové i Salvadó estan acusats de malversaci­ó, desobedièn­cia, prevaricac­ió i falsedat documental, però, a diferència del que va passar al juliol amb Laura Borràs, no seran suspesos com a diputats abans de la celebració del judici. Aquesta circumstàn­cia, a parer de Junts, prova la “persecució política” que pateix la seva presidenta, pendent de judici per delictes associats amb la corrupció quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes. Prevaricac­ió i falsedat documental, dos dels tipus penals pels quals també es jutjarà Jové i Salvadó.

“L’article 25.4 és el mateix, i nosaltres no hem variat de posició”, van assenyalar a Junts. “Al juliol van dir que calia executar el reglament i que es podia incórrer en prevaricac­ió si no es feia”, van recordar, i van demanar explicacio­ns a ERC i la CUP: “Per què llavors es van acollir a la forma i avui al fons?”. Canvi de criteri?

No té res a veure, afirmen a ERC, l’organitzac­ió del referèndum del 2017, pel finançamen­t del qual estan acusats Jové i Salvadó, amb el presumpte fraccionam­ent de contractes pel qual Borràs anirà a judici. Relacionar l’1-O amb la corrupció és propi d’algú que s’ha “begut l’enteniment”, va avisar la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, dilluns. Un plantejame­nt que, després dels intents de l’entorn de la presidenta de Junts d’equiparar les dues situacions, també es va imposar en la direcció postconver­gent, que va esmenar Borràs. Amb tot, l’expedient Jové i Salvadó no s’ha tancat completame­nt. Encara que Vox no pot demanar una reconsider­ació a la Mesa, sí que pot invocar un altre article del reglament, el 25.1, perquè el ple del Parlament sotmeti a votació la suspensió dels diputats d’ERC. Això requeriria el dictamen previ de la comissió de l’Estatut dels Diputats, que presideix Jaume Alonso-Cuevillas, de Junts. D’altra banda, una nova petició, presentada per Ciutadans ahir, tornarà a portar avui el cas a la Mesa. Més llenya al foc.

A Junts s’equipara el cas amb el de Borràs per criticar el criteri diferent d’ERC i la CUP

 ?? Xavier Cervera ?? Lluís Salvadó i Josep Maria Jové en un acte recent d’ERC
Xavier Cervera Lluís Salvadó i Josep Maria Jové en un acte recent d’ERC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain