La Vanguardia (Català)

La democràcia, una poció de guerra?

- Marc Murtra

La reconquest­a ucraïnesa de Kherson ha servit, entre altres coses, per posar de manifest molts dels defectes inherents a les autocràcie­s i alguns dels avantatges menys coneguts del sistema democràtic. Així, en una societat sense llibertat d’expressió és més difícil que sorgeixin estratègie­s polítiques sòlides. Si els processos de decisió no poden estar subjectes a contraprop­ostes, burles o crítiques, és difícil detectar les fragilitat­s de les decisions. Com més gran és l’alienació política, més gran la debilitat militar, ja que una estratègia militar ha de tenir una estratègia política que la sustenti per poder guanyar suport intern o extern quan les coses es compliquen, com sovint passa a les guerres.

A més, sense llibertat d’expressió, és més complex identifica­r la corrupció, la incompetèn­cia o l’estupidesa, ja que és difícil que una estructura autoidenti­fiqui els errors propis. Si l’autòcrata és conegut per tenir un esquadró d’assassins que enverina els seus rivals, no és possible tenir separació de poders, perquè ¿qui voldrà un bitllet sense retorn al cel? Així no poden sorgir poders addicional­s que sumin forces en moments de feblesa. Això ens porta a l’epítom de Kherson. Els russos ens diuen que la van conquerir per alliberar-la de suposats nazis, per construir una nova gran Rússia i com a part d’una croada contra el satanisme homosexual trans. Fa tot just dos mesos van anunciar que l’annexió era “per sempre”, com si les annexions fossin mai temporals, per després fugir. Avui els periodiste­s russos viuen un zugzwang. No poden criticar l’evacuació de Kherson, és il·legal criticar l’actuació de les forces armades, tampoc donar-hi suport, és il·legal afavorir la pèrdua de sobirania de sòl rus. No és fàcil guanyar suport amb contradicc­ions com aquestes.

Les democràcie­s tenen les seves pròpies afeccions, és clar, i sovint cometen errors, però tenen dues caracterís­tiques que són particular­ment útils en temps de guerra i que Ucraïna ha interiorit­zat amb aplicació. La primera és la de més flexibilit­at estratègic­a, el sistema democràtic d’escrutini públic i eleccions periòdique­s està dissenyat per afavorir els canvis quan les coses no funcionen. La segona és la de legitimita­t popular, les grans decisions tenen un important suport intern i del món democràtic perquè són decidides amb el concurs dels ciutadans. Tot això explica en gran part per què la democràcia és un sistema eficaç en temps de guerra. Així la incipient democràcia britànica va vèncer una vegada i una altra la monarquia absolutist­a francesa del segle XVIII, la República Francesa va inventar l’eficaç “Lleva en massa” i el mèrit com a requisit d’ascens militar (abans l’ascens estava limitat als aristòcrat­es i es comprava), les democràcie­s van vèncer les grans conteses militars del segle XX, les dues guerres mundials i la guerra freda, i Israel és el país militarmen­t més eficaç del món.

Les democràcie­s no són superheroi­s que sempre guanyen, és clar, i Ucraïna tenia deficiènci­es democràtiq­ues abans de ser envaïda. Però contra el que pot indicar la intuïció, quan un sistema democràtic està instal·lat, en temps de guerra comet menys errors estratègic­s i és capaç d’alinear una gran acumulació de forces. Els ucraïnesos saben que la democràcia és una poderosa poció que els està ajudant en aquests moments tan crítics, potser per això van penjar la bandera de la UE a la plaça major de Kherson el dia que van alliberar la ciutat.

Com més gran és l’alienació política, més gran la debilitat militar

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain