La Vanguardia (Català)

Castanyer, final de trajecte

- Màrius Serra

Emili Teixidor definia la vida com una malaltia mortal de transmissi­ó sexual. Dit d’una altra manera, totes les vides comencen i acaben de la mateixa manera, però això no treu que siguin diferents.

La de Francesc Castanyer Figueras (Girona, 1916-Barcelona, 2022) ha estat llarga i fructífera. El vaig conèixer, ja jubilat, a les reunions del Club Palindròmi­c Internacio­nal fundat per Josep Maria Albaigès i Ramon Giné. Ens tenia admirats amb la seva increïble col·lecció de trencaclos­ques. També conservava tresors de bibliòfil heretats del seu pare, com unes primeres edicions dedicades del poeta Josep Carner. La seva germana Maria Castanyer (Girona, 1913-Blanes, 2003) va guanyar la Flor Natural als Jocs Florals de l’exili, a París, el 1959. Després de la seva mort, quan Francesc Castanyer va arribar a la quarta (i penúltima) edat, va fer donació de la col·lecció de trencaclos­ques al Museu del Joguet de Catalunya, a Figueres, i es va instal·lar en una residència.

Vaig començar a publicar articles sobre ell per celebrar dos aniversari­s seus capicua, els 99 i 101 anys. El 2017, camí dels 102, vaig propiciar que el cineasta argentí Tomás Lipgot, fill de la palindròmi­ca localitat de Neuquén, l’entrevisté­s per incloure’l a la pel·lícula documental ¡Viva el palíndromo! (2018), on també hi surt una gravació de l’escriptor argentí Juan Filloy (1894-2000), autor del tractat de palindromo­logia Karcino i de desenes d’obres més amb títol de set lletres ( Estafen, Op Oloop, Caterva...). Filloy, mestre de Borges, va morir quinze dies abans de fer-ne 106 (1+0+6=7). Després dels articles capicua dels 99 i 101 anys, cada febrer m’informava sobre l’estat d’en Castanyer per tornar-li a dedicar una columna, pensant sempre que seria l’última. Amics com Joan Josep Isern o nebots seus (ja jubilats) com la lingüista Teresa Maria o el monjo benedictí Jordi me’n donaven fe de vida i jo m’empescava un motiu per felicitar-lo amb un altre Rum-rum, fins al punt de fer-ne un enfilall digne de Twitter. Castanyer va superar el Licor 103, els 104 anys del doctor Moisès Broggi o l’actor Kirk Douglas, RAC105 i els 106 anys a què no va arribar per molt poc Juan Filloy. D’aquí tres mesos n’hauria fet 107. En l’últim e-mail que em va enviar, quan encara hi veia, ironitzava sobre el fet que els metges no li sabien dir de quin mal havia de morir. Tots els humans comencem i acabem amb el mateix palíndrom: “Un cos soc nu”.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain