La Vanguardia (Català)

“La violència de gènere té moltes cares”, diuen la Generalita­t i el Govern central

El Consell Executiu i el Consell de Ministres anuncien plans contra el masclisme

- REDACCIÓ

El feminisme sortirà als carrers d’Espanya aquest divendres, amb motiu del 25N, el dia internacio­nal per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Aquest any hi haurà dues novetats molt importants. La primera, que el Govern central –com el de la Generalita­t– ja no parla de violència, sinó de violències contra les dones. I la segona, que l’eradicació d’aquestes violències és impossible sense involucrar els homes.

El Ministeri d’Igualtat ha començat a escalfar motors i ha mostrat el seu “més absolut rebuig a totes les maneres de violència masclista, una violència estructura­l que és l’expressió més cruel de la discrimina­ció, la desigualta­t i les relacions de poder dels homes sobre les dones”. En aquest context, el Consell de Ministres ha donat el vistiplau aquest dimarts a l’Estratègia Estatal per combatre les Violències Masclistes. La consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalita­t, Tània Verge, també ha anunciat aquest dimarts l’aprovació d’un “protocol de protocols” per garantir una resposta àgil i coordinada dels poders públics contra la violència masclista”. La titular del departamen­t espera que aquest protocol elimini “la violència institucio­nal cap a les superviven­ts de violències masclistes”.

Aquesta és la clau: el plural. Violències. Quines? La Generalita­t en cita unes quantes: l’obstètrica, la digital, la vicària, la de segon ordre.... El protocol denuncia que “la violència masclista té moltes cares, però les violències sexuals són les més prevalents, la més invisibili­tzades i les més naturalitz­ades”. El 25N, diu la Generalita­t, s’hauria de centrar en aquest fenomen, “un component central del patriarcat”. L’Estratègia Estatal per combatre les Violències Masclistes del Govern central insisteix en aquesta mateixa idea i pretén ser la guia d’actuació de l’Executiu fins al 2025 per avançar en l’erradicaci­ó d’aquest flagell, que té la pitjor cara als crims masclistes. Des del 2003, quan van començar aquestes estadístiq­ues, ja han estat assassinad­es 1.171 dones (38 des del gener). Aquesta violència també ha segat la vida de 48 de menors des del 2013 (dos des de començamen­ts d’any).

El document preveu fomentar la sensibilit­zació, la detecció, la prevenció, l’atenció i la reparació de les violències masclistes, amb 267 acords en quatre eixos d’actuació. El Govern central espera avançar per erradicar els feminicidi­s, i envia “un missatge de reconeixem­ent a totes les víctimes: dones, nenes i nens, així com a les seves famílies i a totes les superviven­ts”. Entre les iniciative­s anunciades hi ha “la col·laboració institucio­nal amb organismes i institucio­ns internacio­nals per enfortir el paper d’Espanya en aquesta lluita”. També es preveuen “mecanismes per avaluar el grau de satisfacci­ó de les dones víctimes i superviven­ts que accedeixin als ajuts i recursos previstos”.

Els infants d’avui, insisteix el

Exemples d’altres violències contra les dones: l’obstètrica, la digital, la vicària, la de segon ordre...

CC.OO. i la UGT donaran suport a les marxes feministes de divendres amb el lema “Ni un pas enrere”

text, tenen la clau del futur. Per això, el Govern central portarà projectes de coeducació i prevenció del masclisme “a tots els centres educatius del país” i establirà mecanismes per detectar la violència de gènere “al sistema nacional de salut”. L’accent no només es posarà en les agredides, sinó també en els botxins. Un dels projectes preveu que els agressors puguin rebre classes impartides “per profession­als especialit­zats”. Un dels lemes de la manifestac­ió que recorrerà Madrid el 25N serà: “El masclisme mata, viola, explota i esborra les dones, ja n’hi ha prou!”. A la manifestac­ió, que també se celebrarà a Barcelona i altres grans capitals, hi haurà dones iranianes que recordaran Maixa Amini, la jove de 22 anys assassinad­a el setembre per la policia del seu país, que la van detenir perquè no portava el vel ben posat. Centrals sindicals com ara CC.oo. i la UGT s’afegiran a les protestes amb una crida “al rebuig frontal i la condemna als discursos negacionis­tes de la violència de gènere, que posen en perill els avenços, qüestionen les polítiques públiques contra les violències masclistes i l’educació en igualtat i revictimit­zen les dones”. Els sindicats majoritari­s donaran suport al 25N amb el lema “Ni un pas enrere”.

 ?? Àlex Garcia ?? Una escena de la manifestac­ió del 8 de març a Barcelona
Àlex Garcia Una escena de la manifestac­ió del 8 de març a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain