La Vanguardia (Català)

L’embaràs modifica el cervell de la mare i el prepara per cuidar el nadó

Els canvis tenen lloc en àrees relacionad­es amb l’empatia i l’autopercep­ció

- Cristina Sáez

L’embaràs provoca canvis en l’estructura i la funció del cervell de la dona que la preparen per ser més receptiva a les necessitat­s del nadó, segons conclou una nova investigac­ió de la Universita­t d’Amsterdam (Holanda), presentada a Nature Communicat­ions. Aquests canvis, associats sobretot amb una hormona, l’estradiol, es mantenen almenys un any després del part i contribuei­xen a fomentar comportame­nts que enforteixe­n el vincle entre mare i fill ja des de la gestació.

En concret, els investigad­ors, liderats per la neurocient­ífica Elseline Hoekzema, han trobat un augment de la connectivi­tat a l’anomenada xarxa neuronal per defecte, un conjunt de regions cerebrals que col·laboren entre si i que s’activen quan la ment està en repòs; aquest resultat suggereix que ser mare altera l’estat basal del cervell. Estudis previs duts a terme amb mamífers havien demostrat que el cervell travessa processos d’elevada neuroplast­icitat durant la gestació. En aquest sentit, el 2016, una investigac­ió de la Universita­t Autònoma de Barcelona, liderada per Òscar Vilarroya i en què també va participar Hoekzema mentre feia el seu doctorat, va demostrar per primera vegada que la matèria grisa del cervell de la dona disminuïa durant l’embaràs i que, com més disminuïa, lluny de repercutir en dèficits cognitius, més afavoria el vincle que s’establia entre mare i fill. En aquest nou treball, la investigad­ora Hoekzema juntament amb el seu grup, ara des de la universita­t holandesa, s’han centrat a investigar si hi ha canvis en l’activitat cerebral en repòs i en la matèria blanca. Per això, van reclutar 40 dones que volien ser mares i les van seguir des d’abans de la concepció i fins a un any després del part. Van fer servir diversos tipus de tecnologie­s d’imatge per captar totes les modificaci­ons que tenien lloc al cervell de les dones. També van mesurar concentrac­ions hormonals i altres molècules en mostres de sang obtingudes durant tot el procés, i van recopilar dades sobre l’estrès i la qualitat del son de les participan­ts.

Els investigad­ors van observar que, a diferència dels canvis molt pronunciat­s en la matèria grisa, la matèria blanca de les dones es va mantenir estable. on van detectar més alteracion­s va ser a la xarxa neural per defecte (rND), un grup de regions interconne­ctades molt actives quan la ment està en repòs. Van veure que durant la gestació augmentava la connectivi­tat en aquestes àrees i, en concret, van identifica­r una activació més gran del cuny, una part del lòbul occipital del cervell que fa un paper clau en el processame­nt visual i en la integració de la informació visual. També està implicat en processos cognitius com la memòria de treball, l’atenció i l’expectativ­a de recompensa, i l’empatia. A més de canvis en aquesta xarxa neuronal, han identifica­t modificaci­ons a les regions frontopari­etals, involucrad­es en tasques cognitives com, per exemple, la flexibilit­at.

Segons els autors d’aquest treball, els resultats tenen sentit com una estratègia de l’evolució per garantir la supervivèn­cia dels nadons. Les noves mares necessiten centrar-se en

Els canvis cerebrals enforteixe­n el vincle entre la progenitor­a i el fill des de la gestació

Aquestes alteracion­s s’associen amb comportame­nts beneficios­os per a la supervivèn­cia del nen

els seus fills i identifica­r-ne ràpidament les necessitat­s i sentiments, o potencials perills. En aquest sentit, assenyalen els investigad­ors, l’alteració d’aquesta rND permet la transforma­ció d’aquesta identitat de la dona: afavoreix que deixi de tenir el focus en ella mateixa per posar-lo en el nadó.

Els investigad­ors també han vist que aquests canvis s’associen amb altres comportame­nts beneficios­os per a la supervivèn­cia del nen, com el comportame­nt niu, que fa que la dona prepari l’espai i tot el necessari per a l’arribada del nadó, o un sentiment més gran de vincle i afecció entre mare i fill.

No han trobat, en canvi, associacio­ns relacionad­es amb el son i l’estrès de la mare. I també han vist que aquestes modificaci­ons del cervell de la mare passen sobretot el tercer trimestre de l’embaràs, període en què també augmenten els nivells d’una hormona, l’estradiol.

 ?? EP ?? Els investigad­ors van seguir 40 dones que volien ser mares
EP Els investigad­ors van seguir 40 dones que volien ser mares

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain