La Vanguardia (Català)

La llei d’ensenyamen­ts artístics “acostarà” aquests estudis a la universita­t

- Carina Farreras

El document base que ha dissenyat el Ministeri d’Educació i Formació Profession­al de la nova llei d’ensenyamen­ts artístics, que ja està penjat al web, no preveu integrar a les universita­ts els títols d’ensenyamen­t artístic, però sí una aproximaci­ó pel que fa a centres, professors i activitat, així com més vinculació amb els campus. “Volem que s’acostin a la universita­t, però que no siguin absorbides per la universita­t”, atesa la singularit­at, va afirmar ahir el secretari d’Estat d’Educació, José Manuel Bar, que va qualificar la llei de “deute històric” amb el sector artístic i que respon a l’“anhel” de molts profession­als. És un document “zero, obert i flexible”, un preàmbul per preparar l’avantproje­cte de llei que el ministeri vol presentar a l’abril o al maig.

El secretari d’Estat d’Universita­ts, José Manuel Pingarrón, també present a la presentaci­ó del document, va admetre que aquesta llei, que han tardat 32 anys a posar en marxa, té “una infinitat de mancances” i requerirà un debat, “no només de centres d’estudis d’ensenyamen­t superior, sinó també de comunitats autònomes, diputacion­s, ajuntament­s i centres privats”. Pingarrón va explicar que els estudis superiors artístics, actualment “homologabl­es” a les titulacion­s università­ries, s’assemblara­n més als estudis de grau, tant en l’estructura com en plans d’estudi, tindran més autonomia pedagògica i de gestió, i tindran més vinculació a les facultats.

Va admetre la complexita­t

Els centres de diferents discipline­s es podran agrupar en forma de “campus de les arts”

d’integrar-se com a estudis universita­ris i va assenyalar la necessitat d’establir un període transitori d’enllaç que permeti “passarel·les” dels professors de l’àmbit artístic (22.000 profession­als) al món universita­ri. Va recordar que un 50% de professors que fan un grau han de ser doctors i que per adquirir aquesta condició han de tenir mèrits d’investigac­ió. “Si, els que provenen de les arts no necessiten aquesta acreditaci­ó, faríem un greuge comparatiu”. Tot i això, l’objectiu de la llei és perseguir “una relació cada vegada més natural entre ensenyamen­ts superiors i estudis de postgrau”. Així, els centres de diferents discipline­s (música, dansa, art dramàtic, arts plàstiques, disseny, conservaci­ó i restauraci­ó de béns culturals) es podran agrupar en “campus de les arts”. Els docents podran estudiar un doctorat, a més de continuar amb les carreres profession­als. I crear màsters conjunts amb els campus. Actualment hi ha 100.000 alumnes d’ensenyamen­ts artístics i tindran els mateixos drets que els estudiants universita­ris en l’accés a beques.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain