La Vanguardia (Català)

El Govern anima a gastar 20 litres menys d’aigua per persona i dia

L’alerta per sequera obliga a tancar les fonts ornamental­s amb aigua potable i a regar només a la nit

- Antonio Cerrillo

El Govern català va aprovar ahir la resolució per la qual es declara la situació d’alerta per sequera i entren en vigor les noves mesures per conservar els recursos hídrics en tota la zona central de Catalunya (les regions de Barcelona i Girona). La falta de pluges els últims mesos ha fet baixar les reserves als embassamen­ts fins a un 34% a les conques del Ter i Llobregat, la principal font de subministr­ament d’aigua. L’Administra­ció catalana veu desitjable una reducció de consum d’uns 20 litres per persona i dia a la zona central de Catalunya per millorar les garanties de subministr­ament. El consum mitjà d’aigua per a usos domèstics a la regió central de Catalunya (servida pel Ter i

Llobregat) es xifra entre 120 i 135 litres per persona i dia, segons fonts de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que veu necessari reduir aquesta xifra.

En el cas de Barcelona, la dotació mitjana (incloent-hi els serveis municipals) totalitza 147 litres per persona i dia, mentre que el consum estrictame­nt domèstic se situa en 106 litres. Són xifres molt inferiors a la mitjana estatal (140 litres per persona i dia) o la de València (143 litres) o Madrid (133), segons va recordar Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de Barcelona.

A les conques de Catalunya (rius que neixen i moren en aquesta comunitat) ja hi ha 514 municipis en alerta per sequera en 27 comarques i represente­n una població de 6,7 milions d’habitants (un 80% de la població catalana). A l’actual escenari d’alerta (la resolució entra en vigor divendres a Catalunya, tot i que Barcelona avança les mesures a avui), les primeres restriccio­ns afecten els consums agrícoles, ramaders, industrial­s i lúdics, però no domèstics.

Samuel reyes, director de l’ACA, indica que els àmbits domèstics i de serveis urbans són els que poden aconseguir més estalvis de recursos, ja que no hi ha gaire necessitat de reg agrícola. Va afirmar que “si cada ciutadà estalviés uns 20 litres d’aigua al dia, tenint en compte que som gairebé 7 milions de persones, al cap de l’any es podria aconseguir l’equivalent al volum de producció de la dessalinit­zadora de Blanes (uns 20 hm3)”.

De mitjana, un ciutadà “podria estalviar entre un 5% i un 10%, tot i que depèn de les circumstàn­cies”, va explicar. “Apel·lo a l’estalvi del ciutadà, malgrat que amb les mesures preses no notarem restriccio­ns a casa”, va afegir reyes. Les retallades en l’àmbit urbà (restriccio­ns de reg en zones verdes i neteja de carrers, tancament de fonts ornamental­s, limitacion­s de neteja de vehicles...) podrien permetre estalvis d’entre un 10% i un 15%. En l’actual context estan sent clau els recursos que aporten les dues dessalinit­z adores( el Prat de Llobregat i Blanes), que han evitat que els embassamen­ts registrin set punts percentual­s per sota del seu volum actual.

Els recursos de les dessalinit­zadores han estat proverbial­s per evitar entrar en una fase d’excepciona­litat

Sense l’aigua dessalinit­zada, el sistema Ter-Llobregat estaria a prop del llindar d’excepciona­litat, que implica restriccio­ns molt més severes.

El tancament dels sortidors ornamental­s d’aigua potable a Barcelona afecta un 42% de les fonts de la ciutat. Només funcionara­n les que tinguin aigua de les reserves subterràni­es (del nivell freàtic). A més, l’arbratge i el verd urbà només es regarà a la nit i en els casos en què es regui de dia serà amb aigua del freàtic.

Eloi Badia va apuntar que “si no plou les restriccio­ns aniran in crescendo”, però va recalcar que la ciutat està en més bones condicions per afrontar la sequera que no pas el 2018 (dessalinit­zadora, reutilitza­ció, aigua freàtica...).

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain