La Vanguardia (Català)

La patronal de busos vol altres criteris de licitació després del fiasco del Llobregat

- David Guerrero

El resultat desastrós de les últimes adjudicaci­ons de concursos públics de línies d’autobús a l’àrea metropolit­ana de Barcelona ha evidenciat els problemes generats pels criteris de puntuació establerts. Grans multinacio­nals del sector s’han imposat amb preus demolidors davant les empreses locals clàssiques, algunes centenàrie­s, i el resultat està sent un servei amb greus deficiènci­es per als usuaris. El màxim exponent de la situació són les línies del delta del Llobregat, amb circulacio­ns suprimides i busos que cauen a trossos des del canvi de mans.

La patronal d’autobusos Fecav no vol que torni a passar el mateix pels problemes que està portant als usuaris i a la reputació del transport públic. Menys encara tenint ja a l’horitzó la renovació de totes les concession­s de la Generalita­t el 2028, mitjançant un model que encara està per definir i que s’ha de treballar amb temps. Per això, el president de Fecav, Jose Maria Chavarría, reclama que “es repensi el sistema de concursos públics i es prioritzi la qualitat en lloc del preu per evitar baixes que voregen la temeritat”.

Ahir va ser el clamor principal a la jornada anual del sector, en què també es va alertar d’una preocupant precaritza­ció de l’ocupació en les subrogacio­ns. El lament de la patronal és compartit pels sindicats UGT i CC.oo., que preparen accions de manera conjunta per als propers dies.

No és l’única queixa que tenen els operadors de línies de bus urbà i interurbà de Catalunya. També van demanar al Ministeri de Transport i la Conselleri­a de Territori una flexibilit­zació més gran dels concursos per adaptar-se a situacions com l’actual, amb un encariment del combustibl­e del voltant d’un 40% i que estan havent d’assumir ells. En aquest sentit, també van reiterar “la discrimina­ció que pateixen els usuaris de l’autobús” davant la gratuïtat total dels abonaments de rodalies.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain