La Vanguardia (Català)

El ‘pla Àsia’ de Barcelona reclama més rutes aèries

La ciutat presenta l’estratègia per captar més inversió, cooperar en innovació i atreure visitants d’Orient

- sara san

reforçar i obrir noves connexions aèries directes amb el continent asiàtic serà essencial per implementa­r els objectius de l’Estratègia Àsia de l’Ajuntament. El document, que ahir es va presentar a Barcelona, fixa les accions prioritàri­es que s’ha proposat la ciutat. S’han identifica­t quatre grans àmbits: el de la innovació i el científic, la promoció i captació d’inversió, la millora de la logística i l’ampliació del mercat turístic i de negocis més enllà del Japó, la Xina i Corea del Sud per ampliar el focus a l’Índia, Austràlia, Indonèsia, Malàisia i les Filipines.

“Necessitem reforçar les connexions aèries, i en això coincideix­en tots els agents que han participat en el disseny de l’Estratègia Àsia; s’ha tendit a simplifica­r el debat sobre l’ampliació de l’aeroport a un sentit turístic, però per a sectors com la innovació i la captació de negocis el posicionam­ent de Barcelona és crucial”, manté Laia Bonet, tercera tinenta d’alcalde i regidora de Transició Digital, Mobilitat i relacions Internacio­nals. Aquest departamen­t va presentar fa dos anys el primer i pioner Pla Director de relacions Internacio­nals de Barcelona, la primera concreció del qual ha estat l’Estratègia Àsia. “És un document que transcende­ix la política municipal, engloba una política de ciutat i fins i tot metropolit­ana”, manté Bonet. En la seva definició hi han participat nombrosos agents, des de la Fira de Barcelona fins al port, el Consorci de la Zona Franca, el Barcelona Supercompu­ting Centre, l’Institut ramon Llull o la Cambra de Comerç, i amb un paper determinan­t, Casa Àsia, l’organisme de diplomàcia pública que té la seu a la ciutat. “El document suposa un pas molt important –manté el director, Javier Parrondo– i un primer objectiu complert: el d’ordenar el mapa de relacions de la ciutat amb Àsia; no tots els actors eren conscients del que feien els altres; tenir una fotografia real ens permetrà concretar polítiques efectives”.

Així, s’han identifica­t les quatre àrees prioritàri­es amb les seves propostes d’acció, i un cinquè àmbit d’actuació institucio­nal, “que té molta rellevànci­a i que consisteix a enfortir les relacions amb les comunitats que ja hi ha a la ciutat com la xinesa, la pakistanes­a, la filipina i la bengalina”, destaca Parrondo. Les accions s’encaminara­n a reforçar la seva integració a Barcelona i, alhora, establir mecanismes de col·laboració amb els seus països i ciutats d’origen.

En cada àmbit d’acció, el document estableix complicita­ts amb diferents entitats implicades i marca un objectiu geogràfic. Així, pel que fa a la promoció de ciutat i captació d’inversions, l’objectiu és consolidar la relació que ja hi ha amb Shenzhen, Xangai, Pusan, Seül o Singapur, però impulsant accions en altres ciutats del sud-est asiàtic. En l’àmbit de la logística el port de Barcelona hi té un paper essencial i en turisme “buscarem visitants de qualitat en mercats que ens ajudi nades estacion ali t z a r ”, remarca Bonet. Per això, el mateix document recull que“tant per al turisme com per a la participac­ió asiàtica en fires i congressos és essencial desenvolup­ar connexions aèries directes des de Barcelona, per sobre dels Estats Units o Amèrica Llatina, pel seu creixement i potencial futur”.

A més de la Casa Àsia, en el disseny de les futures accions hi han participat entitats com la Fira i el port

 ?? e s
R  
R 
Re ?? El document proposa obrir nous mercats turístics a Malàisia, les Filipines, Austràlia o l’Índia
e s R R Re El document proposa obrir nous mercats turístics a Malàisia, les Filipines, Austràlia o l’Índia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain