La Vanguardia (Català)

Ser coherent és molt complex

-

La nueva trova cubana té una dimensió política com la té la nova cançó llatinoame­ricana o la nova cançó. A part de la seva excel·lència artística no es pot separar del seu posicionam­ent polític, i en Pablo, com en Silvio, lògicament són fills i fundadors de la nueva trova amb Noel Nicola i Vicente Feliu. I són referèncie­s d’aquesta nova manera de fer cançons que tenen text, contingut i que diuen coses polítiques. I més tenint en compte el que va significar la revolució cubana per a moltes generacion­s. I en Pablo, igual que en Silvio, no ha deixat de ser portaveu del que va significar la revolució en la vida de milions de cubans.

A més, va saber conviure bé amb aquesta visibilitz­ació política. Quan un té unes conviccion­s i unes idees i les defensa, ja sabem el que passa. El camí de la revolució no està mai asfaltat. I menys la revolució cubana, que des del primer moment va patir un dur bloqueig. En Pablo ha estat coherent amb el que ha pensat i ho ha fet sempre de manera visceral, primer com a portaveu, entre cometes, de la revolució des de la cultura, i amb un posicionam­ent més crític en els últims anys. Però hi havia una cosa fonamental, per a ell: si un és acrític, en realitat no és revolucion­ari, sinó que es converteix en un buròcrata. Els dos últims concerts que va fer en escenaris dels països catalans van ser a Castelldef­els i a València, a l’abril. El públic que hi va assistir no era gens ambigu, i allà es va veure que la coherència d’en Pablo són les seves cançons, que és el que formen la seva obra, més enllà del que en un moment determinat va dir o va deixar de dir. Al capdavall, l’obra és la que marca el seu posicionam­ent, perquè ser coherent és sempre molt complex.

En aquest terreny, si ara veus la nova fornada de cantautors i cantautore­s en castellà, en general han après poc de la nueva troba, la nova cançó o de tots aquells que han intentat dir coses amb contingut.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain