La Vanguardia (Català)

Messi o la vida són cinc Mundials

- Joaquín Luna

La vida d’una estrella són quatre o cinc Mundials, la de l’aficionat potser quinze però no vint-icinc. Des del Mundial del 1966, antològic, el primer de què guardo record, a la manera del coronel Aureliano Buendía davant l’escamot d’execució, cada Mundial és la mateixa obra: grans expectativ­es el dia de la inauguraci­ó, empatx de futbol –meravellós: fins a quatre partits un dia!–, eliminació de la teva selecció en condicions traumàtiqu­es –els àrbitres, la tanda penals, la incompetèn­cia del president del govern– i aliances sobrevingu­des (l’absència d’Itàlia agreujarà la nostra hipotètica orfandat).

Com a ciutadà que paga impostos, no atraca nens ni avis i exerceix de president de la comunitat de veïns per imperatiu rotatori, jo confiava –i confio– que Messi aixequi el trofeu –tret que l’aixequi Espanya– i no només per abaixar els fums a l’Església maradonian­a, sinó per un sentit primitiu de la justícia universal. I, finalment, perquè no li passi com a Johan Cruyff, tot i que per a aquestes coses feia l’efecte que dormia més tranquil que Leo Messi la resta de les seves nits si no guanya cap Mundial.

El futbol no deu res a ningú, ni tan sols a l’Atlètic de Madrid. I molt menys a Leo Messi. Al contrari, el futbol ensenya a desconfiar del dia de demà, dels plans de pensions i del cel o l’infern. Tot és present, de manera que o Messi s’espavila –i la descohesio­nada albicelest­e– o anem camí d’una monumental patacada sentimenta­l.

Si l’Argentina aspirava a guanyar aquest

Mundial, la derrota contra l’Aràbia Saudita va ser un regal, com certs esbroncs paterns que només el temps permet valorar. L’espàrring ideal, la moral elevada, el país entregat. I el magnetisme de Messi, en l’última oportunita­t. Després, al camp, tot es va convertir en un naufragi de 45 minuts i els seus afegits –la segona part–, amb les càmeres buscant explicacio­ns al rostre abstret de Messi, tan indesxifra­ble, evocatiu de la maledicció que el porter Moacir Barbosa va aguantar tota la vida després d’una mala tarda a Maracanã, cap al 1950... L’Argentina té marge de maniobra –en té prou guanyant Mèxic i Polònia–. I Messi de superar aquesta càrrega de culpabilit­at a què sembla lligat, costalero a Sevilla, futbolista a l’Argentina, déu a Qatar. El que l’espera és el desafiamen­t més apassionan­t d’aquest Mundial, tan incert i peculiar perquè fins i tot l’Aràbia Saudita pot somiar amb arribar lluny, ells que viuen tan a prop i tenen en l’emirat de Qatar un veí hostil, malavingut i desafiador.

El Mundial de Qatar 2022 té, des d’ahir, un altre competidor: el Mundial de Leo Messi per acomiadar-se com el millor. Si més no, el millor dels seus temps.

Cruyff tampoc nova guanyar cap Mundial, però segur que no va perdre la son; Messi pot perdre-la per sempre...

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain