La Vanguardia (Català)

Calviño demana als bancs que s’afegeixin als ajuts als hipotecats

CaixaBank els dona suport i Santander, BBVA i Sabadell hi són receptius

- Iñaki de las heras eduardo magallón

Les presses del Govern espanyol per tancar abans de final de mes un acord amb els bancs per ajudar els hipotecats afectats per les pujades de l’Euribor han tingut un resultat reeixit, malgrat que no totalment. Ja hi ha un acord sobre les mesures, però persisteix­en algunes reticèncie­s tècniques entre alguns bancs que van impedir ahir al Govern espanyol de presentar el pacte com una victòria completa.

El Consell de Ministres va aprovar ahir el reial decret llei amb els nous ajuts. Hi ha dos blocs, un per incorporar 300.000 hipotecats al mecanisme ja existent dirigit a consumidor­s vulnerable­s, i un altre per als qui el Govern espanyol considera classes mitjanes. Aquest segon capítol, dirigit a rendes inferiors a 29.400 euros a l’any, arribarà a uns 700.000 hipotecats més. En definitiva, es dona cobertura a un milió d’hipotecats amb tipus variable, davant els 3,7 milions existents a Espanya. La norma és definitiva i es publica avui al BOE, malgrat els punts per resoldre. La vicepresid­enta primera i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, vol que entri en vigor l’1 de gener i, per convalidar-la al Congrés aquest mes, ha imposat terminis exigents. Ha arribat a temps i ha complert en part l’objectiu de beneficiar la classe mitjana, però s’ha quedat de moment sense un suport explícit dels bancs. Ahir, després de la reunió del Consell de Ministres, Calviño va explicar que les negociacio­ns es van prolongar fins a la nit de dilluns. Malgrat el clima “molt intens i constructi­u”, només al caire de la mitjanit “es van acabar de llimar els detalls”. No es va poder “concretar l’acord formal”, però va ser, segons va dir, perquè les patronals no van tenir temps de “contactar amb tots els membres de totes les associacio­ns”.

El Govern espanyol, va dir, ja ha rebut “declaracio­ns d’intenció” de CaixaBank. El banc està disposat a adherir-s’hi després de llegir amb atenció el BOE d’avui. “És el moment de donar un cop de mà”, va dir en al·lusió a les altres entitats.

Els nous codis són d’adhesió voluntària, però d’obligat compliment. És fàcil calibrar-ne l’acollida, ja que a Espanya queden cinc grans bancs, que són Santander, BBVA, CaixaBank, Sabadell i Bankinter. “Espero que totes les entitats els subscrigui­n”, va afirmar Calviño.

La reticència dels bancs és de caràcter tècnic després que a la negociació hagin aconseguit imposar una les seves grans reivindica­cions, la que els ajuts a les classes mitjanes siguin temporals. Tindran una vigència de 24 mesos, a diferència de les dels vulnerable­s, que són permanents.

El Sabadell també preveu adherir-se a l’acord, segons va dir ahir el seu conseller delegat, César González-Bueno, en unes jornades organitzad­es per Deloitte i ABC a Madrid. Ho farà així que es resolguin algunes qüestions tècniques.

El Santander va ser el banc que va parlar ahir amb més claredat sobre les diferèncie­s. El seu conseller delegat, José Antonio Álvarez, va dir que la seva entitat només firmarà el codi “si garan

teix un mercat hipotecari en el futur sa i sòlid”. Al banc li preocupen “aspectes molt tècnics” sobre “provisions o no, sobre com classifica­r les hipoteques”. El problema, va dir Álvarez, és que als beneficiar­is se’ls podria qualificar com a clients dubtosos, cosa que els generaria un problema en el futur, ja que podrien tenir dificultat per accedir a més crèdit. “És un problema que hem de cuidar”. Fonts del Govern espanyol asseguren que no es donarà aquesta circumstàn­cia.

El conseller delegat del BBVA, Onur Genç, va ser més concís: “Continuare­m contribuin­t per ajudar els nostres clients i la societat en general”. “Ajudarem les persones més vulnerable­s”, va afirmar Gonzalo Gortázar, el conseller delegat de CaixaBank. “Naturalmen­t que podríem gestionar els ajuts”, va afegir.

Els socis del Govern espanyol van demanar ahir més compromís als bancs. La vicepresid­enta segona, Yolanda Díaz, i la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, van coincidir en aquest aspecte. Els consumidor­s de la Facua van qualificar de “raquític” l’acord, mentre que les associacio­ns bancàries Adicae i Asufin el van veure positiu.

El Govern espanyol també ha creat l’Autoritat de Defensa del Client Financer, que aglutina les tasques d’autoritats com el Banc d’Espanya i la CNMV en aquesta matèria. Les seves resolucion­s seran vinculants per a imports inferiors a 20.000 euros i podrà imposar multes.

Els bancs han aconseguit que les mesures per a les classes mitjanes siguin temporals

El Santander avisa que els beneficiar­is podrien tenir problemes a l’hora de firmar crèdits futurs

 ?? Eduardo Parra / EP ?? Nadia Calvino, vicepresid­enta primera i ministra d’Afers Econòmics, ahir després del Consell de Ministres
Eduardo Parra / EP Nadia Calvino, vicepresid­enta primera i ministra d’Afers Econòmics, ahir després del Consell de Ministres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain