La Vanguardia (Català)

El Govern incorpora noves deduccions en donacions per a l’habitatge habitual

La llei d’acompanyam­ent evita reduccions de l’IRPF

- Eduardo Magall n

El Govern català vol incorporar noves deduccions fiscals per als contribuen­ts que donin diners o un terreny als descendent­s per construir-se una casa que constituei­xi l’habitatge habitual.

És una de les modificaci­ons tributàrie­s que proposa el Govern a les 95 pàgines de la llei de Mesures Fiscals lliurada al Ctesc (Consell de Treball Econòmic Social) perquè l’avaluïn. El dictamen que emeti l’organisme els pròxims dies no té caràcter vinculant per al Govern.

Aquesta norma és coneguda com a llei d’acompanyam­ent, perquè acompanya la llei de Pressupost­os de cada any. És en aquesta llei on habitualme­nt s’introdueix­en els canvis en la tributació per a l’any següent. En aquest cas no hi ha cap referència a una rebaixa de l’IRPF generalitz­ada ni cap deflactaci­ó. Fonts dels grups parlamenta­ris que negocien els pressupost­os amb el Govern van lamentar ahir que no han rebut el text de la llei d’Acompanyam­ent.

En les 408 pàgines de la memòria d’avaluació de l’impacte de llei, el Govern detalla que, a més de l’exempció ja existent d’un 95% en la donació a un descendent d’un habitatge habitual, ara s’incorpora el terreny on es construirà l’habitatge o els diners per adquirir l’espai físic.

El Departamen­t d’Economia, que dirigeix Natàlia Mas, també vol apujar el llistó màxim dels ingressos que ha de tenir una família nombrosa, monoparent­al, amb discapacit­at o jove per beneficiar-se d’impostos reduïts per comprar un habitatge. El nou límit és d’una base imposable de 36.000 euros.

Fora de l’àmbit fiscal, destaca en el nou text que vol aprovar el Departamen­t d’Economia que el Govern estarà obligat a presentar-ne un “informe pressupost­ari abans de les eleccions per proporcion­ar una imatge objectiva i rigorosa de l’estat general actual i previst de les finances públiques”. L’objectiu del Govern és que els electors, quan vagin a votar, tinguin el màxim d’informació possible sobre l’estat de les finances públiques.

A la llei hi ha diverses modificaci­ons per estimular la inversió en projectes empresaria­ls d’emprenedor­s. Concretame­nt, s’incremente­n les deduccions a l’IRPF d’un 30% a un 40% per als particular­s que inverteixi­n en projectes d’emprenedor­s. La pèrdua de recaptació estimada és de 350.000 euros, segons consta a la memòria del text. També hi ha “modificaci­ons tècniques” a les deduccions per donatius a determinad­es entitats que fomentin la llengua o la investigac­ió.

En el cas de l’impost de donacions, també s’incremente­n les opcions en què serà possible una deducció quan els diners vagin a inversions empresaria­ls.

Com sol ser habitual en aquesta llei, aquest any també hi ha canvis en el cànon de l’aigua. En aquest cas, el Departamen­t d’Economia vol que els clients detallin els usos del consum d’aigua. Al text de l’avantproje­cte de llei de Mesures Fiscals es destaca que aquesta mesura no té cap impacte pressupost­ari.

Els grups parlamenta­ris que negocien els pressupost­os lamenten que no han rebut el text

 ?? Aere Duran / NO D MEDIA ?? La consellera Natàlia Mas
Aere Duran / NO D MEDIA La consellera Natàlia Mas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain