La Vanguardia (Català)

El Govern espanyol, en contra de segregar i vendre una part d’Indra

- Fernando h. Valls

El Govern espanyol refreda la proposta de segregar i vendre una part d’Indra. El grup propietat de la Societat Estatal de Participac­ions Industrial­s (SEPI) en un 28% és, per al nucli dur de Pedro Sánchez, una “companyia estratègic­a”, indiquen fonts d’Hisenda, i la prioritat passa per mantenir l’ocupació. Per això, aquestes fonts consideren que desprendre’s de la part tecnològic­a (Minsait) no és una opció ara mateix.

“Estem pressionan­t perquè hi hagi una divisió de la companyia entre tecnologia i defensa, o una venda total o fusió de la divisió de tecnologia”, va declarar el president d’Amber, Joseph Oughourlia­n, a Bloomberg aquest dilluns. Les declaracio­ns de l’empresari, la societat del qual disposa d’un 5% dels títols, no van caure bé en una part de la companyia.

El pla esmentat per Amber, que té autoritzac­ió per elevar la seva participac­ió a Indra fins a un 9,9%, no ha estat abordat per la SEPI, afegeixen les mateixes fonts. Al contrari, la preocupaci­ó al ministeri de María Jesús Montero és la conservaci­ó dels 55.853 llocs de treball, i l’àmplia majoria són a Espanya. La divisió tecnològic­a és, a més, la que més llocs de treball agrupa, destaquen. Des de començamen­t d’any, Indra ha sumat més de 4.500 nous treballado­rs.

El Govern espanyol, per tant, no se sent incòmode amb la configurac­ió actual i qualsevol decisió que posi en risc el mantenimen­t de la plantilla no és compartida. Hisenda ha dibuixat Indra als pressupost­os del 2023 com una de les joies de la corona de la SEPI. Als comptes públics, que dijous superaran la tramitació al Congrés, s’hi recull una despesa de 500 milions per impulsar el futur avió de combat europeu, l’FCAS, un projecte tripartit d’Espanya, Alemanya i França, en què la companyia fa de soci industrial nacional. Per al Govern espanyol la divisió de Defensa és essencial, més amb el compromís de Pedro Sánchez d’augmentar la inversió militar.

L’acció d’Indra va tancar ahir amb una pujada d’un 3,98% després de les declaracio­ns d’Oughourlia­n, que alguns interprete­n com un globus sonda. Tot i això, qualsevol decisió sobre el futur de la companyia ha de passar pel consell d’administra­ció, ara pacificat després d’una important crisi de govern corporatiu. Els sis nous representa­nts aquests dies s’estan “amarant de les qüestions” internes, per això les paraules del representa­nt d’Amber, que no s’asseu a l’òrgan de gestió, han sorprès en ple procés d’immersió.

La decisió de trossejar i desprendre’s d’una part d’Indra es trobaria amb “enormes dificultat­s tècniques”, indica un alt càrrec. Fins i tot provocaria que la companyia hagués d’abandonar l’Ibex 35.

La companyia és estratègic­a i la prioritat d’Hisenda és mantenir els 55.853 llocs de treball

 ?? Luis MillÁn / EFE ?? Seu central d’Indra a Madrid
Luis MillÁn / EFE Seu central d’Indra a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain