La Vanguardia (Català)

Aprendre a cuidar la salut financera millora el nostre benestar

La gestió de les finances personals és una font d’estrès si no en tenim els coneixemen­ts adequats ni una assessoria profession­al de confiança

- Enric Freire

En temps d’incertesa, l’economia adquireix més protagonis­me a les nostres vides. Una situació que durant els moments de dificultat causa neguit, estrès i que, per tant, afecta el nostre benestar.

Com podem evitar aquesta mena de situacions? No hi ha cap fórmula màgica, però el més semblant és aprendre a cuidar la nostra salut financera. El Cercle d’Economia va ser l’escenari de la sessió organitzad­a pel BBVA i La Vanguardia en què es va abordar aquesta qüestió. Peio Belaustegu­igoitia, director nacional del BBVA a Espanya; Laura Rojas-Marcos, doctora en Psicologia Forense i de la Salut, i Joan Roca, xef d’El Celler de Can Roca, van compartir amb els assistents presencial­s i virtuals els seus punts de vista, les seves experiènci­es i els seus coneixemen­ts sobre salut financera. Enric Sierra, director adjunt de La Vanguardia, va ser l’encarregat de moderar el debat.

Belaustegu­igoitia va començar per definir de què parlem quan parlem de salut financera, i va assegurar que es tracta de “com gestionem l’economia per estar preparats davant els imprevisto­s i planificar el futur”. El director nacional del BBVA a Espanya va fer referència a quatre elements bàsics que intervenen en aquest procés: “L’economia del dia a dia, crear uns hàbits sobre l’estalvi, ser responsabl­e del deute que un va gestionant i que hem d’aconseguir que sigui sostenible i, finalment, planificar el temps”.

Des d’una altra perspectiv­a, per Rojas-Marcos no hi ha cap dubte que la nostra situació financera “afecta la nostra salut”. La psicòloga va explicar que les preocupaci­ons econòmique­s són la segona causa d’estrès, segons l’Acadèmia Americana de Psiquiatri­a. Rojas-Marcos considera que “per cuidar-nos i cuidar els altres és important aprendre a gestionar les nostres finances, perquè això ens donarà autonomia i coneixemen­ts sobre el que podem fer, a més d’elements per poder planificar el nostre futur”. En definitiva, vetllar per la nostra salut financera “és una manera de cuidar la nostra salut emocional i de les nostres relacions, que és un dels motius més freqüents de conflicte a l’entorn familiar i les parelles, tant per continuar junts com a l’hora de separar-se”, assegura la psicòloga. Tenir educació financera “ens estalviarà molts disgustos i afrontarem més bé les dificul

En temps de crisi la gestió dels nostres estalvis causa neguit

Vetllar per la nostra salut financera també és vetllar per la nostra salut

tats”, va concloure l’experta. Per la seva part, Roca va recordar que el seu sector ve “d’una situació especialme­nt delicada que els ha obligat a posar la creativita­t al servei de la gestió empresaria­l”.

La pandèmia i les mesures de restricció van limitar la viabilitat dels negocis de restauraci­ó, entre d’altres. En aquestes circumstàn­cies, Roca va destacar “la importànci­a de comptar amb el suport d’un banc amb un equip especialit­zat”.

Un element determinan­t en l’èxit empresaria­l dels germans Roca és que, precisamen­t, “són tres germans que treballen junts des de fa molts anys, amb uns objectius clars i molta confiança”. Un altre aspecte important és la mateixa naturalesa del negoci. Segons Joan Roca, “un restaurant d’alta cuina és un imant per

al talent, i hi ha molts joves d’arreu del món e que volen venir a treballar amb nosaltres”.

El xef va destacar que l’empresa que ha creat juntament amb els seus germans “està compromesa amb la innovació, amb la creativita­t i amb fer feliç la gent que va al restaurant amb unes expectativ­es molt altes”. Un exercici que requereix un gran esforç, i és indubtable que “ser tres també ajuda”. Com també hi contribuei­x la prudència que els va inculcar el seu pare i l’atreviment que els transmet la seva mare. Com podem afrontar aquesta concatenac­ió de crisi que hem viscut últimament? Pel director general del BBVA a Espanya la situació actual, amb els preus disparats, planteja un gran repte i no tenim perspectiv­a sobre el temps que tardarem a controlar-la. Un aspecte positiu és l’estalvi que es va crear durant la pandèmia, que va passar d’un 8% del PIB a un 11,5%”, va revelar Belaustegu­igoitia. Una part d’aquest estalvi es va crear durant els tres mesos de confinamen­t, i també després, quan les restriccio­ns van frenar el consum. Tot i això, considera que hi ha una altra part “que està relacionad­a amb una decisió personal davant la incertesa que es vivia, i això és una bona notícia, perquè significa que la gent pren mesures i vol estar preparada davant el que ens pot oferir el futur”. No només hi ha una manera d’enfrontar-nos a la incertesa, cadascú té la seva resposta, que també “depèn de l’origen i de la intensitat”, segons Rojas-Marcos. Tot i això, la psicòloga va afirmar que viure amb nivells molt alts d’ansietat “sovint ens porta a paralitzar-nos i a no poder prendre decisions”. La causa d’aquesta reacció és que “ens envaeix un tsunami, una emoció anomenada por, que apareix quan sentim que podem perdre alguna cosa o algú que és important per a nosaltres”.

Les nostres finances són una font d’estrès quan apareix la incertesa. Les persones més grans o les que tenen més coneixemen­ts “poden afrontar mes bé aquesta mena de situacions”, va aclarir. Amb tot, aquesta experta considera que hi ha una manera de preparar-se per plantar cara als moments delicats i gestionarl­os amb solvència i criteri. La primera passa “és conèixer-nos, esbrinar quines són les nostres fortaleses, també les limitacion­s, i saber en qui pots confiar”, va assegurar. De la mateixa manera, “l’autoconfia­nça és fonamental, i la podem aconseguir posant-nos a prova, aprenent a prendre riscos amb el cap fred i el cor calent, com deia la meva àvia”. En aquest procés, Rojas-Marcos va destacar la importànci­a de “conèixer quines són les teves prioritats i també la diferència entre els nostres desitjos i les nostres necessitat­s”, que són dos conceptes que es confonen molt sovint.

Als projectes empresaria­ls és determinan­t establir prioritats, que, de vegades, poden semblar contradict­òries. És el cas d’un restaurant gastronòmi­c com El

Celler de Can Roca, en què treballen per atendre el desig dels clients, però com a cuiners també són conscients de la necessitat que durant els moments de crisi i de la nova mirada que hi ha sobre l’alimentaci­ó. El cuiner va reconèixer que “hi ha moltes llars que tenen grans dificultat­s per arribar a final de mes, i és en aquestes circumstàn­cies quan és més important planificar bé la compra setmanal d’aliments”.

Roca va recordar que “la cuina és economia, ciència, cultura i, sobretot, identitat i, per tant, tornar a cuinar a casa és una cosa que hauríem de fer tots”. El xef va destacar que cuinar crea “una sensació de relaxació i ens permet cuidar i transmetre amor a la gent amb qui vivim”.

El xef va demanar de recuperar el coneixemen­t de les nostres mares i àvies, “que, primer, es basava a saber comprar, a saber què es produeix a l’entorn de la nostra ciutat i en quin moment de l’any”. Una informació que, fins i tot, milloraria la salut del planeta, ja que evitaria comprar productes quan aquí ja no són de temporada. Roca va defensar que “hem de posar fi al malbaratam­ent alimentari i fomentar el reaprofita­ment”. Un 30% dels aliments que es produeixen al món “acaben a les escombrari­es, mentre que hi ha gent que està passant gana”.

A la pregunta sobre el nivell de coneixemen­t financer dels espanyols, Belaustegu­igoitia va fer referència a un estudi que assegura que “un 36% de la població diu que no té nocions bàsiques d’economia i, en canvi, assegura que volen adquirir-les”. El director nacional del BBVA a Espanya va expressar el seu convencime­nt que “queda molt camí per fer” i va posar com a exemple els casos del Regne Unit i els Estats Units, on el coneixemen­t financer forma part del currículum acadèmic, “una cosa que podria arribar a passar algun dia a Espanya”.

Mentre aquest moment arriba, Belaustegu­igoitia va destacar l’aplicació del BBVA, que va qualificar de “la millor del món” a la seva categoria, com una eina que fomenta el coneixemen­t i els bons hàbits financers. “Més enllà de les funcionali­tats operatives del dia a dia, la nostra aplicació permet que el client, per exemple, pugui construir pressupost­os per a determinad­es categories de despeses”, va argumentar el directiu. "Tenim centenars de milers d’usuaris mensuals d’aquesta mena de serveis, cosa que demostra que hi ha una demanda per part dels clients”, va concloure.

Roca va defensar la tecnologia com una eina imprescind­ible per gestionar un negoci i va validar la utilitat de l’app del BBVA. El cuiner va explicar que aquesta aplicació “et dona solucions, tant des de l’àmbit empresaria­l com des de l’àmbit domèstic”. D’entre les virtuts, va destacar és que és “molt eficaç, útil i fàcil d’utilitzar”.

Pel que fa a la formació, el xef va animar que “s’ensenyi cuina als joves a l’ESO, ja que aprendrien sobre processos que són ciència, però també coneixerie­n millor els productes, les temporades i les seves propietats”. Per a Joan Roca, si cuines “també millora la teva salut financera”. Per la seva part, Rojas-Marcos va considerar que “estem bé, però cal ser humils i reconèixer que hi ha moltes coses a millorar i que hauríem de plantejar-nos alguns canvis”. La psicòloga, que es va formar a Nova York, va explicar que a les escoles d’aquesta ciutat “des d’una edat molt primerenca et comencen a ensenyar com has de gestionar les teves pagues i comences a sentir parlar de préstecs, perquè molts joves han de sol·licitar un crèdit per estudiar”. Aquesta mena de formació és de gran utilitat per “aprendre a gestionar els nostres impulsos i les nostres expectativ­es, de manera que desenvolup­em la tolerància a la frustració”. RojasMarco­s va destacar que “cal aprendre a contenir-se i entendre que de vegades no queda més remei que fer les coses, malgrat que tinguem por”. Al final, la clau és comprometr­e’ns, ja que “d’aquesta manera prendrem millors decisions i la nostra salut física i mental millorarà”, va assegurar l’experta.

En aquest sentit, Belaustegu­igoitia va destacar que “la tecnologia és per als joves una via fàcil d’accés al coneixemen­t financer”. El director nacional del BBVA va explicar que “a través de l’aplicació tenen més de 40 milions d’interaccio­ns mensuals i entre la gent jove la ràtio és molt superior”. En el cas de les empreses, aquesta mena de solucions tecnològiq­ues “són de molta utilitat, especialme­nt per a les pimes, com també ho és l’assessoram­ent dels gestors de comptes”.

Peio Belau s te g uig oi tia

Director nacional del BBVA a Espanya

“Salut financera és com gestionem l’economia per estar preparats davant els imprevisto­s”

En els projectes empresaria­ls és clau establir prioritats

Laura Rojas-Marcos

Doctora en Psicologia forense i de salut

“Tenir educació financera ens estalviarà disgustos i afrontarem més bé les dificultat­s”

Joan Roca

Xef d’El Celler de Can Roca

“La cuina és ciència, economia, cultura i, sobretot, identitat; tothom hauria de cuinar a casa”

Els experts coincideix­en a fomentar la cultura financera

 ?? /NOReE ABarcEer e loBBnNaA ?? pluridisci­plinari
Les finances personals són cosa de tothom, com van demostrar els ponents
/NOReE ABarcEer e loBBnNaA pluridisci­plinari Les finances personals són cosa de tothom, com van demostrar els ponents
 ?? MIQUEL GONZÁLEZ / SHOOTING ?? Experts
Els participan­ts van demostrar que banca,psicologia i cuina tenen moltes coses en comú
MIQUEL GONZÁLEZ / SHOOTING Experts Els participan­ts van demostrar que banca,psicologia i cuina tenen moltes coses en comú
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain