La Vanguardia (Català)

Enel vendrà actius per valor de 21.000 milions per reduir deute

- P lar Bláz ez

La multinacio­nal italiana Enel posa en marxa un agressiu pla de desinversi­ons que passa per la venda de 21.000 milions d’euros en actius que destinarà totalment a reduir el deute actual, que ascendeix a 69.000 milions, segons va anunciar ahir el conseller delegat, Francesco Starace, durant la presentaci­ó del pla estratègic 2023-2025 a l’Investor Capital Day que va celebrar la companyia. “En els propers tres anys, estarem enfocats a integrar el nostre model de negoci, impulsat pel desenvolup­ament digital, centrar-nos en les geografies que ens donen més valor i apostar per enrobustir les ràtios financeres, malgrat l’escenari actual, que és complicat”, va explicar Starace quan va enunciar les tres línies clau del negoci de l’energètica dels propers anys.

Unes ràtios financeres que passen per tancar l’any 2023 havent reduït el deute net dels 69.000 milions a un màxim de 52.000 milions. Per això Enel ha decidit accelerar la venda del negoci de gas a Espanya que fa a través de la seva filial Endesa, de la qual posseeix un 70% del capital, i que en l’actualitat és el segon operador del mercat amb un 20% de quota de mercat. Una decisió que ja va anunciar l’any passat en el marc de la seva estratègia de descarboni­tzació i aposta per les energies verdes, però que ara accelera en el temps.

“No té res a veure amb el marc regulatori, o amb el que farà Espanya amb la tarifa del gas, és un concepte més ampli. L’electrific­ació reemplaçar­à el gas en la despesa de consum, és una tendència que s’accelerarà, a causa d’aquest xoc enorme que el gas està creant en el mercat energètic. Hem de sortir abans del previst i també a Espanya”, assegurave­n ahir des de la companyia.

A més, Enel ha posat a la venda la totalitat del seu negoci a l’Argentina i el Perú i gran part dels seus actius a Romania. L’energètica italiana vol concentrar els seus esforços als països on espera aconseguir un retorn més gran de la seva aposta verda. Entre aquests països hi ha Espanya, Itàlia, el seu país d’origen, els Estats Units, el Brasil, Xile i Colòmbia.

En concret, Endesa rebrà una injecció de 8.640 milions d’euros dels 37.000 milions que Enel té previst invertir en els propers tres anys. És gairebé la quarta part del total i suposa un increment d’un 15,2% sobre la inversió assignada en l’anterior pla estratègic definit per al 2022 i 2024.

La companyia accelera la venda del negoci del gas d’Endesa i aposta per les renovables

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain