La Vanguardia (Català)

Chery viatja a Barcelona per negociar la inversió

El president de l’empresa es reunirà amb el Govern i Foment

- Dolors Álvarez

El president de l’empresa xinesa Chery, Tongyue Yin, es desplaçarà a Barcelona el 28 i el 29 de novembre per negociar la implantaci­ó d’una fàbrica a Catalunya. Es reunirà amb el president de la Generalita­t, Pere Aragonès, i el conseller Roger Torrent, i també farà una reunió amb Foment del Treball, impulsada per la Unió Patonal Metal·lúrgica (UPM), per expressar a la companyia el suport de l’empresaria­t català a la implantaci­ó de Chery.

Aquesta és la segona vegada que Chery s’interessa per Catalunya, després de l’intent que va fer el 2009 el govern de José Montilla. “Llavors van anar a buscar l’empresa, ara és Chery qui ha fet la passa”, explica Jaume Roura, president de la UPM i impulsor de la visita de la setmana que ve. Roura ja va entrar en contacte amb Chery el 2019, a través del constructo­r xinès Guang Ran Zhu Zhang, amb qui manté una relació d’amistat i que també formarà part de la delegació empresaria­l que es desplaçarà a Catalunya. Poc abans de l’esclat de la pandèmia, l’empresari català, que també presideix la patronal de concession­aris Fecavem, va fer una reunió amb el president de Chery a la factoria de Wuyu, en què ja es va expressar l’interès de l’empresa xinesa a establir-se a Catalunya per atendre els mercats d’Europa, Sud-amèrica i l’Àfrica. Tot va quedar aparcat a causa de la covid, fins que fa uns mesos es van reprendre els contactes. I el tancament de la Nissan, amb instal·lacions encara per adjudicar, va tornar a col·locar Chery a l’aparador de possibles inversors capaços de substituir la multinacio­nal japonesa. L’opció de Nissan, però, no ha estat possible ni ho serà si la reindustri­alització continua com està previst amb l’anomenat hub de descarboni­tzació com a alternativ­a industrial, amb el suport del grup immologíst­ic Goodman. El constructo­r Guang Ran Zhu Zhang va visitar a l’octubre les instal·lacions de la Zona Franca i es va arribar a sol·licitar un ajornament per presentar ofertes a la taula de reindustri­alització de la Nissan.

La taula el va denegar, sobretot a causa de l’oposició dels sindicats a allargar més un procés, quan els treballado­rs acomiadats de la Nissan estan començant a exhaurir el període de cobrament del subsidi d’atur. En qualsevol cas, les instal·lacions de la Nissan només serien una solució provisiona­l per a Chery.

Els seus càlculs indiquen que a la Zona Franca podria fabricar uns 150.000 cotxes a l’any, però els seus plans són més ambiciosos, uns 300.000. El fabricant xinès podria crear uns 1.500 llocs de treball, segons fonts del sector.

L’atracció d’un fabricant xinès, interessat en un alt volum de fabricació i, per tant, d’ocupació, és una assignatur­a pendent de Catalunya. Després del primer intent de Chery el 2009, també es va ensorrar el projecte de Brilliance, en aquest cas perquè esperaven més ajuts públics dels que prometien les administra­cions.

El fabricant xinès busca ubicació per fabricar 300.000 cotxes a l’any i podria crear 1.500 llocs de treball

 ?? Chery ?? Tongyue Yin amb l’empresari català Jaume Roura
Chery Tongyue Yin amb l’empresari català Jaume Roura

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain