La Vanguardia (Català)

La covid desferma les protestes a la fàbrica xinesa més gran de l’iPhone

L’impagament salarial a Zhengzhou provoca xocs entre treballado­rs i guàrdies

- Ismael Arana

Amb pals o a empentes, centenars de treballado­rs de la principal planta de fabricació de l’iPhone a la Xina, a Zhengzhou, es van enfrontar ahir amb el personal de seguretat en una protesta pel que sembla que són disputes contractua­ls. La manifestac­ió va tenir lloc en un moment d’alta tensió a la fàbrica, on la majoria dels empleats fa gairebé un mes que estan aïllats sota dures restriccio­ns destinades a sufocar l’últim brot de coronaviru­s al país.

Els treballado­rs de la planta de Foxconn, empresa taiwanesa proveïdora de la nordameric­ana Apple, van sortir a la matinada dels dormitoris, localitzat­s dins del complex fabril, empenyent els guàrdies de seguretat, que portaven vestits de protecció blancs. D’acord amb els vídeos que durant hores van circular per les xarxes socials, el detonant de les protestes sembla que són els plans de l’empresa per endarrerir el pagament dels bons promesos, tal com se’ls sent a dir als vídeos. “Doneunos la nostra paga!”, corejaven molts d’ells.

L’origen dels fets està en l’última oferta d’ocupació de Foxconn, que prometia 25.000 iuans (l’equivalent de 3.500 dòlars) per dos mesos de feina a la fàbrica. L’oferta va atreure centenars de treballado­rs de tots els racons del país, però finalment es va revelar exagerada (han pagat menys), cosa que va provocar l’inici dels disturbis.

No és la primera vegada que hi ha enfrontame­nts entre treballado­rs i autoritats xineses per les condicions de confinamen­t, caldo de cultiu per a tota mena de conflictes. El més significat­iu aquesta vegada és que afecta la planta més gran dedicada a la fabricació de l’iPhone, i és un indicatiu de possible desproveïm­ent d’aquest producte en uns mesos que són crucials per al gran consum, com són les festes de Nadal.

La Xina passa per un dels pitjors moments en la gestió de la covid, conseqüènc­ia de les dificultat­s per atenuar l’extensió de la variant òmicron. Aquesta setmana les autoritats xineses han informat del primer mort en sis mesos. Així mateix, s’han intensific­at les restriccio­ns a Pequín, on s’exigeixen els tests en la majoria de serveis públics.

Els confinamen­ts a Zhengzhou, una de les capitals manufactur­eres més importants de la Xina, són un nou indicador de les dificultat­s que la gestió de la covid causen a les autoritats xineses en matèria econòmica.

També ha transcendi­t aquests últims dies l’interès de part de la direcció política a suavitzar les condicions de confinamen­t, tal com semblaven suggerir algunes decisions preses les últimes setmanes, en especial les relatives al personal estranger.

De totes maneres, els especialis­tes sanitaris han advertit els polítics que el relaxament de les mesures pot provocar un col·lapse del sistema sanitari.

Els confinamen­ts a la manufactur­era Zhengzhou auguren més dificultat­s per a l’economia

 ?? AP ?? Una imatge captada d’un vídeo de les xarxes socials dels enfrontame­nts a Zhengzhou
AP Una imatge captada d’un vídeo de les xarxes socials dels enfrontame­nts a Zhengzhou

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain