La Vanguardia (Català)

Un mort en un doble atemptat en autobusos de Jerusalem

Les imatges recorden els atacs suïcides de la segona intifada

- Ofer Laszewicki Rubin

Jerusalem es va despertar ahir amb un atemptat doble, amb dos paquets bomba col·locats en estacions d’autobús de la ciutat. El primer va esclatar poc després de les set del matí, i va causar un mort i dotze ferits. L’altra explosió es va produir mitja hora després en una cruïlla de carreteres, però va ser controlada per la policia, que va arribar a temps i va aconseguir que només es registress­in tres ferits lleus.

El doble cop remunta els israelians als anys sagnants de la segona intifada, quan eren habituals els atacs suïcides en autobusos. Davant el desconcert i el pànic desfermat a la ciutat santa, la policia provava d’aclarir si els paquets bomba van ser activats a distància o van ser col·locats al moment. En el segon cas, s’especula que l’explosiu es va col·locar en una bicicleta.

“Estava aturat al semàfor de la cruïlla d’entrada a la ciutat, i va produir-se l’esclat. Vaig córrer en direcció al lloc, i hi havia una destrucció enorme. Va ser una bomba tremenda i hi ha destrosses per totes bandes”, va explicar Yossef Haim. L’esclat que va segar una vida va ser en una zona habitada principalm­ent per jueus ultraortod­oxos.

Kobi Shabtai, cap de la policia, va destacar que “estem davant un escenari que fa molt anys no vèiem, amb dues explosions consecutiv­es”. Tots els esforços de les forces de seguretat es van centrar a evitar un altre eventual atemptat. Es van desplegar unitats canines i efectius policials en encreuamen­ts de carretera i transport públic, i es va exigir a la ciutadania romandre en màxima alerta. El primer ministre electe, Benjamin Netanyahu, va tuitejar: “Reso per la recuperaci­ó dels ferits en els atemptats de Jerusalem, i envio el meu suport a les forces de seguretat que operen al terreny”. El diputat Itamar Ben-Gvir, que ocuparà un ministeri relle

Sionisme Religiós exigeix “tornar als assassinat­s selectius per aturar el terrorisme”

vant, va ser dels primers que va anar al lloc. “Hem de tornar als assassinat­s selectius per aturar el terrorisme”, va exigir. El número dos de Sionisme Religiós també va demanar “endurir les condicions penitencià­ries, aturar els pagaments de l’Autoritat Nacional Palestina a assassins de jueus, i imposar tancaments totals als pobles dels terroriste­s. Cal tornar la intimidaci­ó”.

Com és habitual, els grups armats palestins van celebrar l’atemptat, tot i que cap facció no el va reivindica­r. Hamàs ho va considerar una conseqüènc­ia de les accions d’Israel a la mesquita d’Al-Aqsa: “El missatge davant l’ocupació és que el poble palestí segueix el camí de la resistènci­a”. Des de la Gihad Islàmica ho van definir com “un missatge als líders de la dreta israeliana, BenGvir i Smotrich, que no callarem davant l’agressió israeliana”.

Dimarts a la nit, l’israelià Tiran Ferro –de 18 anys i oriünd d’una vila drusa– va morir en un accident de trànsit quan circulava amb familiars a prop de la ciutat palestina de Jenín. Mentre lluitava per la seva vida en un hospital local, una trentena d’encaputxat­s armats, aparentmen­t afiliats a la Gihad Islàmica, van segrestar-ne el cos.

No està clar si el jove ja estava sense vida o va ser sostret en estat crític. En les negociacio­ns en marxa, els milicians exigeixen l’alliberame­nt de presos i cossos sense vida de palestins per tornar el cadàver del jove israelià.

 ?? ACEF SAFADI / EFE ?? Funeral per Aryeh Shechopek, de 16 anys, mort en el doble atemptat d’ahir
ACEF SAFADI / EFE Funeral per Aryeh Shechopek, de 16 anys, mort en el doble atemptat d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain