La Vanguardia (Català)

El Govern remet dotze punts per negociar el pressupost

Illa refreda les converses per “falta d’informació”

-

Pere Aragonès ha passat d’ignorar totalment els oferiments del PSC per discutir els pressupost­os del 2023 a obertament bastir ponts ahir al Parlament amb Salvador Illa per negociar-los. Molt més clarament que en qualsevol altra ocasió. El president ni tan sols va recórrer a l’esbombada fórmula de remarcar que la prioritat és pactar els comptes amb els grups que van facilitar la seva investidur­a (Junts i la CUP) i amb els quals van afavorir els vigents pressupost­os (Junts i els comuns). Però ara s’han intercanvi­at els papers i són els socialiste­s els que van mostrar descontent­ament per unes converses que el mateix primer secretari dels socialiste­s catalans va rebutjar qualificar de negociacio­ns per la falta d’informació. L’Executiu català es va reunir ahir per separat amb els comuns, el PSC i Junts. Van ser trobades una altra vegada de caràcter tècnic. Mentre que l’Executiu català i els comuns semblen cada vegada més a prop d’entendre’s, el PSC escenifica desavinenc­es. Els socialiste­s creuen que les reunions són fluixes de contingut.

Les diferèncie­s entre els contactes Govern-comuns i GovernPSC són clares: ahir a la cita amb En Comú Podem s’hi va incorporar el secretari general d’Acció Climàtica, David Mascort. El PSC es continua veient encara i únicament amb l’equip inicial de Presidènci­a i Economia.

El Govern va remetre ahir al PSC 12 propostes de diferents àmbits sectorials davant la falta, segons fonts governamen­tals, d’iniciative­s dels d’Illa. L’Executiu català vol encarrilar les negociacio­ns. El PSC, en canvi, diu que aquests punts són “dotze prioritats de què el Govern està disposat a parlar”.

La reunió va estar precedida per la crítica pública d’Illa al Parlament. “La documentac­ió que hem sol·licitat no se’ns ha lliurat”, va subratllar Illa. “Vostè sabrà amb qui i amb què compta; amb nosaltres d’aquesta manera, no”, va criticar seguidamen­t. Aragonès va replicar mesuradame­nt, ja que els pressupost­os catalans poden acabar depenent del PSC si Junts falla. El president va afirmar que part de la documentac­ió sol·licitada pel PSC es configura al final de l’elaboració dels pressupost­os. Amb tot, va convidar Illa a presentar propostes per estudiar-les i incorporar­les si hi ha acord.

Amb tot, les converses amb Junts, des de del punt de vista del Govern, “han anat una mica millor”. Se’ls va remetre també els dotze punts entregats als socialiste­s. Però l’opinió de JxCat no és tan positiva i, a més de lamentar la falta de concrecion­s, asseguren que l’Executiu català condiciona el ritme de les converses als comptes estatals.•

Junts assegura que l’Executiu català condiciona el ritme de les converses als comptes de l’Estat

 ?? ?? Pere Aragonès i Salvador Illa ahir al ple del Parlament de Catalunya
Pere Aragonès i Salvador Illa ahir al ple del Parlament de Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain