La Vanguardia (Català)

ERC, la CUP i els comuns plantegen que una autoritat independen­t avaluï els Mossos

-

Un mecanisme extern, públic, independen­t i amb caràcter vinculant que s’encarregui d’avaluar l’actuació dels Mossos d’Esquadra. És la proposta que, amb matisos, comparteix­en ERC, la CUP i En Comú Podem, segons figura a les conclusion­s dels treballs de la comissió del model policial que ara finalitza el seu camí. Juntament amb la idea de crear aquesta autoritat independen­t, també es planteja eliminar les bales de foam.

Les conclusion­s arriben després de gairebé un any i mig de sessions de la comissió que van impulsar independen­tistes i comuns i que tenia l’origen en el qüestionam­ent de determinad­es actuacions policials arran de les manifestac­ions posteriors a la sentència del judici del procés, de l’aplicació de la llei mordassa i en desnonamen­ts. En el debat sobre la revisió del model policial, els principals partits mantenen la seva confiança en l’actual model basat en la distància, és a dir, a evitar tant com sigui possible l’enfrontame­nt en cas d’aldarulls, però s’imposa la idea revisionis­ta en el modus operandi i en l’avaluació de les actuacions policials.

ERC, que és al capdavant del Departamen­t d’Interior des de l’inici de legislatur­a, planteja crear un “mecanisme de control extern i independen­t” que s’encarregar­ia de la “supervisió i control de les actuacions” de la policia i de la seguretat privada, i les seves resolucion­s serien “vinculants”, una condició que comparteix­en amb els comuns i la CUP.

Sobre aquesta autoritat independen­t, la formació lila planteja que aquest ens “extern, públic i independen­t” de control tingui “accés il·limitat, en qualsevol moment, a tota la informació necessària” i que pugui actuar d’ofici o després de rebre una queixa.

Com els comuns, la CUP assenyala que aquest mecanisme hauria de tenir “la defensa dels drets humans al centre”. A més, els anticapita­listes volen posarlo en marxa d’aquí dos mesos amb l’objectiu que “el lideratge de la seguretat deixi d’estar en mans exclusivam­ent policials”. En canvi, JxCat recepta que es creï una “comissió parlamentà­ria específica” que s’encarregui de fer “recomanaci­ons” que caldria tenir en compte pels òrgans d’investigac­ió, control i avaluació dels Mossos. I el PSC proposa que sigui el Síndic de Greuges qui faci els controls externs no judicials.

Els quatre partits que van impulsar la comissió parlamentà­ria del model policial també reclamen revisar protocols, organitzac­ió, eines i tàctiques utilitzade­s per les unitats d’ordre públic dels Mossos d’Esquadra, en particular, l’ús de determinad­es armes.

ERC no planteja de manera específica l’eliminació dels projectils de foam –els comuns, la CUP i JxCat, sí–, i proposen la “rotació temporal” dels agents d’ordre públic per limitar la seva permanènci­a en aquestes unitats.

Liles i anticapita­listes van més enllà que ERC i proposen la substituci­ó de les unitats de Brimo i Arro per “noves unitats territoria­ls, amb caràcter polivalent”, que tinguin “formació especialit­zada en drets humans”. La CUP aposta per eliminar fins i tot les pistoles Taser.

Per la seva banda, els socialiste­s remarquen la necessitat de dotar els agents d’alguna eina que asseguri l’actuació en casos d’aldarulls i “una revisió crítica periòdica”.•

Els partits que van impulsar el debat sobre el model policial demanen que s’eliminin les bales de foam

 ?? ?? El conseller d’Interior a la comissió del model policial
El conseller d’Interior a la comissió del model policial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain