La Vanguardia (Català)

Revés a l’independen­tisme escocès

-

el setembre del 2014, escòcia va rebutjar en un referèndum independit­zar-se del regne unit. malgrat el resultat negatiu –el 55% dels votants van optar per continuar units a Londres–, el Govern nacionalis­ta escocès i la ministra principal, Nicola sturgeon, van decidir el juny passat convocar una segona consulta, per celebrar-la el 19 d’octubre del 2023, assenyalan­t que hi havia un “mandat indiscutib­le” en aquest sentit.

Però ahir el Tribunal suprem britànic va dictaminar per unanimitat i en una decisió sense dubtes ni interpreta­cions possibles que el Parlament escocès no té competènci­es per convocar un referèndum d’independèn­cia sense el consentime­nt del Govern de Londres i del Parlament de Westminste­r “quan es tracta d’assumptes reservats al Parlament britànic com la unió entre escòcia i Anglaterra”. el tribunal ha rebutjat els arguments de l’executiu escocès i el Partit Nacional escocès (sNP) que els resultats no serien vinculants i per tant no afectarien la integritat del regne unit. Al contrari, els cinc magistrats donen per descomptat que un sí en la consulta acabaria desembocan­t d’una manera o altra en la independèn­cia d’escòcia, i per això han decidit tancar la porta a un referèndum que, a criteri seu, Holyrood –el Parlament escocès– no té facultats per convocar. el veredicte, tot i que és clarament negatiu per als interessos dels nacionalis­tes escocesos, no sembla que condicioni la seva determinac­ió. Nicola sturgeon, que es va declarar decebuda però respectuos­a amb la decisió, pràcticame­nt ja l’havia donat per descomptat i fins i tot havia anunciat que tenia un pla b, que ahir mateix va confirmar. La nova estratègia nacionalis­ta passa per convertir les pròximes eleccions escoceses en plebiscità­ries, posant com a punt principal del programa electoral la qüestió de la sobirania. si l’sNP obtingués un resultat aclaparado­r –una victòria amb més del 50% dels vots li podria permetre parlar d’un sí a la independèn­cia–, podria intentar desafiar el Parlament britànic, per bé que també Londres podria ignorar el resultat. sturgeon va ratificar aquest pla b quan va afirmar ahir que “les pròximes eleccions són la primera oportunita­t i la més òbvia de buscar el que vaig descriure el juny passat com un referèndum de facto”. Les eleccions escoceses estan previstes per al 2024. una hipotètica declaració unilateral d’independèn­cia només la defensa l’ala més radical de l’sNP.

Després de veure les conseqüènc­ies que va tenir el fet que David Cameron donés llum verda a la consulta el 2014, tots els governs conservado­rs s’han negat a autoritzar-ne una segona. Ho van fer Theresa may i boris johnson, Liz Truss no va tenir ni temps d’això i rishi sunak es manté en aquesta línia, però a més la sentència del suprem juga també a favor seu i fa que sigui sturgeon qui hagi de moure fitxa. Ahir, el premier va afirmar als Comuns que es tracta d’un veredicte clar i definitiu i que el més important ara és centrar l’atenció en les qüestions que interessen més als escocesos. Les últimes enquestes apunten que, si se celebrés ara un segon referèndum, hi hauria un empat virtual entre els independen­tistes i els unionistes. L’històric contenciós entre edimburg i Londres s’ha agreujat com a conseqüènc­ia del brexit. el 2014 es va acordar que la consulta seria única en una generació, però els independen­tistes creuen que la sortida britànica de la unió europea va canviar les regles de joc ja que la permanènci­a a la ue va ser una de les claus perquè l’electorat votés per la unió amb Anglaterra. Després d’aquesta decisió del Tribunal suprem britànic la batalla política continuarà, però caldrà veure si els nacionalis­tes aconseguei­xen mantenir encesa la flama independen­tista o si la població escocesa prioritza altres temes com la inflació o la crisi econòmica per la guerra a ucraïna, deixant en un segon pla la celebració d’un nou referèndum d’autodeterm­inació. en tot cas, és de desitjar que la llei i la negociació continuïn emmarcant el debat.•

Escòcia no pot organitzar un nou referèndum sense el permís d e Londres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain