La Vanguardia (Català)

Les absolucion­s del TSJC

-

L’independen­tisme continua enfrontant-se a les conseqüènc­ies legals de l’intent de separar Catalunya d’espanya. La conseqüènc­ia central d’aquest intent va ser el judici del procés, que va propiciar penes de presó per a part dels responsabl­es dels fets del 2017. Al judici el van succeir anys després els indults, emmarcats en la política de distensió de les relacions entre l’estat i la Generalita­t. i, més endavant, el pla de reforma del delicte de sedició. Però, a més d’aquest procés central, són nombrosos els processos laterals, derivats de desafiamen­ts menors de l’independen­tisme, que han rebut resposta judicial diversa. en aquest àmbit, el Tribunal superior de justícia de Catalunya (TsjC) va absoldre ahir roger Torrent, actual conseller d’empresa i Treball, d’un presumpte delicte de desobedièn­cia que se li atribuïa per haver admès a tràmit, quan era president del Parlament, resolucion­s relatives al procés i a la monarquia espanyola, en contra del que havia assenyalat el Tribunal Constituci­onal. Aquesta absolució és una bona notícia.

La sentència que va absoldre el republicà Torrent (amb dos vots favorables i un de discrepant) va ser també absolutòri­a per a altres processats com ara josep Costa, al seu dia vicepresid­ent de la mesa del Parlament, i eusebi Campdepadr­ós, tots dos de junts, i per a la republican­a Adriana Delgado. Tots ells s’enfrontave­n a multes i a peticions penals que els podien inhabilita­r fins a gairebé dos anys. Tot i que aquesta decisió no ens ha de fer oblidar que hi ha també altres processos en marxa contra independen­tistes –com els que impliquen els diputats republican­s Lluís salvadó i josep maria jové, considerat­s organitzad­ors destacats del procés, o els referits als aldarulls davant el Parlament del gener del 2018–, també és cert que es pot interpreta­r com un pas més en l’operació de distensió (o de desjudicia­lització, com la qualifique­n d’altres) del problema originat per les diferèncie­s entre l’estat i la Generalita­t, molt agreujades per l’intent independen­tista registrat a Catalunya el 2017, ja fa un lustre.

Hem dit en altres ocasions, i avui ho reafirmem, que les diferèncie­s polítiques s’han de resoldre mitjançant la negociació entre les parts i sense depassar mai els límits que el marc legal estableix. els resultats del procés independen­tista iniciat fa deu anys, que va desdenyar tals preceptes, no han contribuït a millorar el moment del país. més aviat ha passat el contrari. Podem comprendre, però no aplaudir, que algunes de les persones absoltes ahir plantessin cara i presumissi­n de victòries parcials. Però també ells han de ser conscients que Catalunya no ressorgirà fins que se suturin les ferides del procés i les parts arribin a pactes de progrés.•

Catalunya no ressorgirà fins que se suturin les ferides del procés i hi hagi pactes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain