La Vanguardia (Català)

Un pas enrere

- Alfredo Pastor

Ala cimera sobre el clima, que tot just s’ha acabat, Europa no ha volgut eliminar la referència al límit d’1,5 graus d’augment de la temperatur­a global, acordat a Glasgow, per substituir-lo pel de 2ºC acordat en una reunió anterior. Per què? “Per no fer un pas enrere”, diu el vicepresid­ent Frans Timmermans d’acord amb el principi no escrit de la legislació comunitàri­a. Pot ser que aquesta vegada no hagi estat una bona idea seguir-lo. L’objectiu de mantenir l’augment de la temperatur­a mitjana del planeta a 1,5ºC per sobre del nivell de l’època preindustr­ial avui no sembla assequible. En qualsevol cas, no és més que una fita en un procés de transició energètica que pretén assolir el nivell zero d’emissions netes de gasos hivernacle no més enllà del 2050. L’objectiu es va fixar sobre la base de coneixemen­ts limitats del que aquest procés significar­ia. Estudis posteriors més detallats han posat de manifest que la magnitud de l’esforç havia estat subestimad­a. Per posar-ne només un exemple: la mida de la flota de vehicles terrestres de combustió interna que caldrà substituir per motors elèctrics resulta un trenta per cent superior al que es va calcular als estudis inicials.

Els primers compromiso­s semblen haver subestimat les exigències de construcci­ó de noves plantes de generació d’energies renovables, tant en energia i en materials necessaris per a fabricar-les com en el temps necessari per a la posada en marxa. Cal comptar, a més i potser abans que res, amb les enormes resistènci­es que el procés haurà de vèncer: l’agricultur­a haurà de reduir la superfície de cultiu i la mida de la ramaderia intensiva, la indústria i el transport hauran de transforma­r la seva manera d’operar, i el ciutadà corrent dels països avançats suportarà l’encariment de molts productes la fabricació dels quals requereixi molta energia o que siguin font de gasos hivernacle –entre els quals molts aliments– mentre es veu privat del consol d’imaginar la tornada al creixement del PIB, que als nostres dies és l’única vara de mesurar la felicitat. I això perquè es preveu que, al nou món que marca la transició energètica, el creixement es concentrar­à als països avui més pobres a costa dels més rics, almenys en part. Cosa que, diguem-ho de passada, seria una qüestió de justícia. És veritat que es va anant en la direcció correcta. Ho mostren molts dels indicadors. Però no n’hi ha cap que ho faci a la velocitat que caldria per assolir l’objectiu fixat, i no sembla que Europa disposi d’eines sancionado­res que n’assegurin el compliment. En aquesta situació, la posició oficial corre el risc de substituir la ruta de costum, avui vedada pel canvi climàtic, per una altra que es mostri inabastabl­e, combinació que pot portar al desànim i al desprestig­i de les institucio­ns que volen marcar el camí. Com més es trigui a rectificar –a fer el famós pas enrere– serà pitjor.

Aconsellav­a el Quixot a Sancho, parlant de lleis (“pragmàtiqu­es”, en deia ell): “No hagas muchas pragmática­s, y si lo hicieres, mira que se guarden y cumplan (...); las leyes que atemorizan y no se ejecutan vienen a ser como la viga, rey de las ranas, que al principio las espantó, y luego la menospreci­aron y se subieron sobre ella”. Les nostres institucio­ns no van tan sobrades de crèdit entre els ciutadans com per malgastar-lo en la persecució d’objectius quimèrics, però secundaris.•

Un objectiu climàtic inabastabl­e pot portar al desànim i al desprestig­i institucio­nal

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain