La Vanguardia (Català)

Europa augmenta el seu pressupost per a l’exploració del satèl·lit

El llançament del rover Rosalind Franklin a Mart s’ajorna al 2028

- Josep Corbella

cEl programa d’exploració (que engloba les missions a l’estació espacial, a la Lluna i a Mart) és el que més creix en els pressupost­os de l’Agència Espacial Europea (ESA) que han sortit de la Conferènci­a Ministeria­l celebrada aquesta setmana a París. Les ministeria­ls, com se les anomena en l’argot del sector, són les reunions en què es fixen les estratègie­s de l’ESA a partir de les contribuci­ons que els estats membre es compromete­n a fer. Se celebren aproximada­ment cada tres anys i reuneixen delegacion­s encapçalad­es per ministres de cada país. Espanya ha estat representa­da per la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant.

El pressupost del programa d’exploració ha augmentat un 37,3% respecte a les inversions acordades el 2019 en la ministeria­l anterior, segons les dades aportades pel director general de l’ESA, Josef Aschbacher, a la roda de premsa final de la conferènci­a.

Gran part d’aquest increment s’assignarà al projecte Argonaut, que té l’objectiu d’enviar a la superfície lunar naus de càrrega capaces de transporta­r fins a 1.700 quilos de queviures i materials. Segons els plans de l’ESA, aquestes naus donaran servei als astronaute­s que treballin a la Lluna en el futur. L’ESA també participa en l’exploració lunar aportant el mòdul de servei de la nau Orió, amb què els astronaute­s viatjaran a la Lluna, i participan­t en l’estació orbital Gateway, que es construirà en òrbita lunar i un dels mòduls de la qual serà europeu.

Aschbacher també va anunciar que els estats membre s’han compromès a aportar la part que correspon a l’ESA per mantenir l’Estació Espacial Internacio­nal operativa fins al 2030 –tot i que la decisió de mantenir-la en servei fins al final de la dècada dependrà de la NASA–.

Pel que fa a l’exploració de Mart, el llançament del totterreny Rosalind Franklin de la missió ExoMars s’endarrerir­à fins al 2028 després que la guerra d’Ucraïna hagi impedit de llançar-lo aquest estiu amb un coet rus com estava previst. Per part d’Espanya, la ministra Diana Morant va destacar que “des del 2019 hem incrementa­t un 50% la quota anual d’Espanya a l’ESA”. Segons Morant, “la inversió en el sector espacial és un win-win, perquè ajuda a impulsar la indústria espacial al nostre país i a crear ocupació en un sector d’innovació, i a més ajuda a millorar la vida dels ciutadans” amb serveis com les telecomuni­cacions, la navegació per satèl·lit o l’observació de la Terra.•

La contribuci­ó d’Espanya a l’ESA ajuda a impulsar la indústria espacial, destaca Diana Morant

 ?? L A VA N G UA R D IA ??
L A VA N G UA R D IA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain