La Vanguardia (Català)

Els metges de Madrid reclamen més finançamen­t per posar fi a la vaga

- Asier artiarena

El sudoku d’ofertes i contraofer­tes que la Comunitat de Madrid i el col·lectiu de metges i pediatres d’atenció primària fa dies que s’intercanvi­en sembla que no té solució després que Conselleri­a de Sanitat i comitè de vaga finalitzes­sin ahir sense èxit la tercera reunió negociador­a.

Segons va declarar la secretària general de l’Amyts, Ángela Hernández, només “un finançamen­t més gran” del Govern regional podria posar fi a una vaga sanitària que sumarà aquest dijous la quarta jornada d’aturades.

La cirurgiana va agrair públicamen­t a la Conselleri­a de Sanitat el seu “esforç negociador” per arribar a un acord, però va insistir que “la situació de l’atenció primària a la Comunitat de Madrid és tan greu que no n’hi ha prou” amb les propostes sense detallar ofertes fins ara des de Sol.

En aquest sentit, l’Amyts ha reclamat per a futures reunions un interlocut­or “amb capacitat de resolució” després que, fins ara, “no s’hagin personat ni la presidenta regional, Isabel Díaz Ayuso, ni el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, ni el titular d’Economia i Hisenda, Javier Fernández-Lasquetty”. El comitè de vaga insisteix en la necessitat d’incorporar més profession­als “per donar una bona qualitat i per continuar exercint la medicina familiar i comunitàri­a i la pediatria com ha de ser”(...) “i per a això és necessari un posicionam­ent de pressupost més alt del que fins ara ens estan oferint. Els pacients i la població madrilenya s’ho mereixen”, postil·len. Un altre dels punts discordant­s és el referit al volum de treball dels profession­als sanitaris. El Govern regional de Madrid pretén que els metges de família passin 35 consultes al dia i que els pediatres atenguin un màxim de 25 casos. Mentre que els facultatiu­s han fixat la línia vermella en un màxim de 31 i 21 pacients, respectiva­ment. Es tracta d’una rebaixa significat­iva tenint en compte que, en l’actualitat, la mitjana a l’atenció primària madrilenya se situa entre els cinquanta i seixanta pacients.

Per dur a la pràctica aquest ajust, l’Amyts calcula que falten entre 1.200 i 1.300 metges i entorn de 300 pediatres. Però els facultatiu­s reclamen, a més, millores als centres, més hores de formació, evitar la concatenac­ió de contractes temporals per posar fi a la precarieta­t laboral i que als pròxims residents MIR se’ls ofereixin bones condicions perquè optin per una plaça a la regió.

Al Govern madrileny li urgeix desconvoca­r la vaga indefinida després que diversos barons regionals del PP hagin traslladat a Ayuso el temor que protestes semblants s’estenguin per altres regions. Fonts presidenci­als van deixar entreveure, de fet, la seva predisposi­ció a assumir un relatiu increment pressupost­ari per aconseguir que l’atenció primària sigui “més atractiva per als profession­als”.•

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain