La Vanguardia (Català)

YouTube mostra com identifica­r la desinforma­ció amb cinc vídeos de curta durada

- Francesc Bracero

Hi ha una sèrie de claus per entendre quan una informació a internet és esbiaixada i té propòsits ocults, però una gran part de la població no les sap.

Per ajudar a identifica­r la desinforma­ció en línia, YouTube va publicar ahir per a Europa una iniciativa titulada “Posa la pausa”, amb la qual explica de manera molt senzilla com identifica­r les tàctiques de manipulaci­ó a la xarxa.

“Posa la pausa” consisteix en cinc vídeos de 15 segons cadascun amb gràfics animats que ajuden a entendre de manera molt senzilla com reconèixer les informacio­ns tòxiques. El primer vídeo mostra que quan es fan servir paraules com “vergonya”, “terrible” o “perillós” de manera molt marcada, pot tractar-se de desinforma­ció, que té com a únic objectiu radicalitz­ar opinions en un sentit.

Al segon vídeo, YouTube convida a contrastar les notícies, a dubtar del primer que es troba a la xarxa ia buscar altres fonts. Al tercer clip, ensenya com funciona el llenguatge de la polaritzac­ió, que pretén que el receptor es decanti per una opinió de blanc o negre.

Una altra de les tècniques de la desinforma­ció, la dels falsos experts, és la que es revela al quart vídeo de la campanya de YouTube, en què es proposa que es comprovi per altres vies la suposada autoritat de les fonts. A l’últim dels vídeos, s’explica quines són les tècniques que s’utilitzen en línia per desviar l’atenció del receptor de la informació fonamental.•

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain