La Vanguardia (Català)

La plaça dels amagatalls del Gòtic ja té farts els veïns

Demanen de revitalitz­ar la plaça Vila de Madrid amb usos culturals i infantils per a la gent del barri

- AUI2 Benvenuty

Veïns i comerciant­s de la plaça Vila de Madrid i dels seus voltants ja estan farts. Alguns d’ells ja la coneixen com la dels amagatalls, dels racons i les ombres, un indret sinistre del barri Gòtic molt apropiat per amagar-se entre les penombres, per beure uns quants litres de vi, per ocultar un telèfon mòbil acabat de robar... I el resultat d’aquesta situació, expliquen aquests veïns i comerciant­s, és que aquest racó a una illa de la Rambla, en un costat de Barcelona molt mancat d’espais oberts, que s’esllanguei­x davant la falta de gent disposada a viurehi, ja s’ha convertit en un lloc de pas, la majoria de vianants prova de deixar-la enrere de seguida, molt pocs s’atreveixen a passarhi una estona de festa... “Tenim d’una banda els rodamons, a la part de dalt, que passen el dia bevent, que orinen per tot arreu, que salten les tanques per dormir als jardins... Allà hi deixen els seus matalassos, els seus cartrons, les seves llaunes... Qui portarà els seus fills a aquesta zona infantil si al costat...?”. “I després tenim els lladres i els traficants, al costat mar, a la part de baix”. “Potser roben un mòbil al carrer del costat i després el tiren per aquí per dissimular”. “Passa contínuame­nt. L’altre dia, un guàrdia del Decathlon va haver de...”. “També guarden aquí la marihuana que venen”. “I, bé, de vegades inhalen goma d’enganxar, i llavors discuteixe­n, es barallen...”. No poques clientes de la botiga de fils de la cantonada de sempre van deixar de venir perquè se senten acovardide­s.

És per això que aquests veïns i comerciant­s es van arremangar, per anar més enllà de la simple queixa i plantejar a l’Ajuntament una alternativ­a constructi­va.

“Havíem d’acabar amb tants amagatalls, racons i ombres, i potser la millor manera d’aconseguir-ho sigui ampliar la zona infantil, perquè les criatures siguin les protagonis­tes. A més, tantes parets podrien servir per muntar un rocòdrom”. “I l’Ajuntament hauria de potenciar les activitats culturals. Vam parlar amb diverses entitats culturals, i aquí podrien muntar-se conferènci­es, cinemes d’estiu, exposicion­s fotogràfiq­ues”. “Ens agradaria que Miss Van, una muralista molt important, fes un mural sobre el paper de la dona en els temps dels romans...”. “Així la gent faria ús del lloc”. “Del que es tracta és que la gent del barri disposi d’autèntics punts de trobada. Altrament perdrem el poc que ens queda aquí de vida de barri”. “I mentrestan­t, bé, per recuperar la convivènci­a, no ens vindria malament tenir presència policial les 24 hores del dia”. “Darreramen­t els escombriai­res venen al matí acompanyat­s d’agents de la Guàrdia Urbana, perquè ja fa temps que ens queixem, però no és suficient”. “Primer caldrà prendre algunes mesures dràstiques”. Aquesta plaça és un altre experiment urbanístic que requereix una profunda revisió. Des de les baranes i tanques es poden contemplar restes funeràries romanes, i també uns jardins en pendent i un camí amb unes quantes floretes. L’espai va ser inaugurat el 1998. I els seus amagatalls, racons i ombres el van convertir aviat en un lloc problemàti­c. Davant les queixes veïnals, l’Ajuntament el va tancar el 2010. Però la mesura no va solucionar mai els problemes del lloc. I la recuperaci­ó de la normalitat després de la pandèmia no va fer cap altra cosa que agreujar-los.

Pocs gosen portar-hi les criatures: en una banda hi ha els que es passen el dia bevent i, a l’altra, els carteriste­s

 ?? Efeé Cflón / Shffting ?? Veïns i comerciant­s demanen revitalitz­ar la plaça Vila de Madrid amb nous usos
Efeé Cflón / Shffting Veïns i comerciant­s demanen revitalitz­ar la plaça Vila de Madrid amb nous usos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain