La Vanguardia (Català)

El Govern proposa de congelar les tarifes de transport

El preu final dels bitllets dependrà de si Transport manté les bonificaci­ons actuals d’un 30%

- David Guerrero

Els trens de Rodalies i de mitjana distància seran gratuïts durant tot el 2023 per als viatgers que facin servir l’abonament recurrent. En canvi, el preu que pagaran els usuaris del metro, el tramvia i els autobusos urbans o interurban­s és tota una incògnita.

Les tarifes del transport públic el 2023 dependran de les bonificaci­ons que aprovi el Govern espanyol. En tot cas, la Generalita­t s’ha volgut avançar al debat i proposa una congelació del preu dels bitllets al marge de si hi ha reduccions de preu finançades pel Ministeri de Transport o no.

Tenint en compte que la Generalita­t és qui té un 51% de la representa­ció al consell d’administra­ció de l’Autoritat del Transport Metropolit­à (ATM), és probable que així sigui. Tot i que ni l’Ajuntament ni l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) s’han pronunciat encara, el més probable és que comparteix­in posició sent any d’eleccions municipals. Per si de cas, el conseller de Territori, Juli Fernàndez, es va avançar ahir al ple del Parlament a un debat que no s’acostuma a obrir fins al desembre.

Al marge del que acabi acordant l’ATM, el cost del transport públic per als usuaris dependrà del Govern central aquesta vegada, una Administra­ció que ha intentat tenir presència a l’entitat responsabl­e del transport públic a Catalunya, però que sempre ha estat vetada. Aquesta vegada, si el Ministeri de Transport decideix continuar pagant les bonificaci­ons vigents des del setembre, l’any que ve es continuarà pagant el mateix que ara, amb la T-Casual reduïda a un 30%, i la T-Usual, a un 50%. Si no es prorroguen els ajuts, la congelació promesa per la Generalita­t suposarà, en realitat, una recuperaci­ó dels preus que hi havia vigents fins a l’agost i que es mantenen des del 2020. Per a l’any que ve el conseller també espera nous avenços en el desplegame­nt de la T-Mobilitat per tot Catalunya, tot i que d’acord amb els antecedent­s, tot en aquest projecte acostuma a avançar més lentament del que els polítics desitjarie­n.

 ?? Q/Sht g atSrSce ?? Uns usuaris accedint al metro de Barcelona amb la T-Mobilitat
Q/Sht g atSrSce Uns usuaris accedint al metro de Barcelona amb la T-Mobilitat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain